دراسة الخواص الريولوجية لبعض أصناف القمح السوري الطري المعتمدة حديثا
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 30,pp 291-315| Cite as
Study of the Rheological Properties of some Newly Adopted Syrian Bread Wheat Varieties
authors
Al Saleh Abboud , Ebraheem Al-Jouri , Wisal Al-hommada
Abstract

This research aims to study some physical, chemical and rheological properties of some Syrian bread wheat varieties (Cham8, Bohouth8 and Douma2) newly adopted for agriculture in Syria, using Alveograph apparatus. Wheat samples had been obtained from the Research Station Yanbouh in the Agricultural Research Center, Qamishli, Syria, from the harvest season of 2009. Three samples of each cultivar were collected. All analyses were conducted in the Laboratory of Cereal Technology, Faculty of Agricultural Engineering, Al Fourat University Syria, during the years 2010 and 2011.

Specific weight and water content were estimated. Starch damaged

was evaluated using SDmatic apparatus according to the AACC method 76-33 depending on amperometric method. Protein content was determined using the Kjeldahl method according to the way AACC 46-16, and ash content according to the AACC 08-1,The rheological tests were carried out for samples of flour using Alveograph apparatus according to the AACC and the ICC methods No. 54-30A and No.121 respectively. The falling number has been estimated using the Mixolab apparatus according of the ICC method No.173.

The results showed that the values of the starch damaged according to the AACC, ranged from low value for Douma2 to medium ones for Bohouth8 and Cham8. Results of the protein content showed significant differences between cultivars which were 9.8% and 13.2% and 13.3% for Bohouth8, Cham8 and Douma2 respectively.

Results of the rheological tests using Alveograph also showed significant differences between the average resistance of dough to swelling, where Bohouth8 was characterized with high resistance of 98 mm, compared to medium resistance of 54 and 47 mm for the two other cultivars Cham8 and Douma2 respectively, as well as significant differences between varieties were noticed with an average of dough extensibility reaching 90 and 75 and 37 mm for Douma2, Cham8 and Bohouth8 cultivars respectively. One can note the inverse relationship between the extensibility and the resistance of the dough for the studied cultivars, and distinguish the high values of the average falling numbers for all cultivars.

 

Key words: Syrian bread wheat varieties, Chemical and Physical properties, Starch Damaged, Protein and Ash, Rheological properties, Alveograph.

الكاتب
عبود الصالح , إبراهيم الجوري , وصال الحمادة
الملخص

يهدف هذا البحث لدراسة بعض الخواص الفيزيائية والكيميائية والريولوجية لبعض أصناف القمح الطري السورية المعتمدة حديثا للزراعة، باستخدام المعايير المختلفة لجهاز الألفيوغراف؛ تم الحصول على العينات المطلوبة من أصناف القمح الطري: شام8 وبحوث 8 ودوما2 من محطة بحوث الينبوع التابعة لمركز البحوث العلمية الزراعية بالقامشلي، من موسم حصاد 2009 بشكل عشوائي، وبمعدل ثلاث مکررات لكل عينة (صنف(، كما أجريت كافة التحاليل في مخبر تكنولوجيا الحبوب بكلية الهندسة الزراعية، جامعة الفرات. وذلك خلال عامي 2010 و 2011 تم إجراء الاختبارات الفيزيائية من تقدير الوزن النوعي وتقدير المحتوى المائي، وكذلك تقدير النشاء المتضرر باستخدام جهاز SDmatic وفقا لطريقة  76-33 .AACC بالاعتماد على الطريقة الأمبيرية؛ أما الاختبارات الكيميائية فتم تقدير نسبة البروتين باستخدام جهاز كلداهل وفقا لطريقة 16-46.AACC، وتقدير نسبة الرماد وفقا لطريقة1-08.AACC ؛ وبالنسبة للاختبارات الريولوجية فقد أجريت لعينات الدقيق باستخدام جهاز الألفيوغراف وفقا لطريقة 121. ICC. No وطريقةAACC54.-30A، أما بالنسبة لرقم السقوط فقد تم تقديره باستخدام جهاز المكسولاب وفقا لطريقة.ICC.No.173

أظهرت النتائج أن قيمة متوسط نسبة النشاء المتضرر وفقا لطريقة AACC تراوحت بين المنخفضة في الصنف دوما2، والمتوسطة في الصنفين بحوث 8 وشام 8، كما تبين وجود فروق معنوية في متوسط نسبة البروتين للأصناف المختلفة إذ بلغ هذا المتوسط 9. 8 و 13. 2و 13. 3 % لأصناف بحوث 8 وشام 8 ودوما2 على التوالي.

كما أظهرت نتائج الاختبارات الريولوجية باستخدام جهاز الألفيوغراف وجود فروق معنوية بين متوسط مقاومة العجين للانتفاخ للأصناف المختلفة، إذ تميز الصنف بحوث 8 بمتوسط مقاومة عالي بلغ 98 ملم مقارنة بمتوسط مقاومة منخفض بلغ 54 و 47 ملم للصنفین شام 8 ودوما2 على الترتيب؛ كذلك اختلفت الأصناف بمتوسط المطاطية للعجين وبشكل معنوي، إذ بلغ هذا المتوسط 90 و 75 و 37 ملم للأصناف دوما2 وشام 8 وبحوث8 على الترتيب، مع ملاحظة العلاقة العكسية بين المطاطية والمقاومة في الأصناف المدروسة؛ في حين تميز متوسط رقم السقوط بالارتفاع ولجميع الأصناف المدروسة.

الكلمات المفتاحية: أصناف قمح سوري طري، الخواص الفيزيائية والكيمائية، النشاء المتضرر، نسبة البروتين والرماد، الخواص الريولوجية، جهاز الألفيوغراف