تقدير التدهور في الصفات النوعية والكمية بعد الحصاد للشوندر السكري (Beta vulgaris)المزروع في العروة الصيفية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 2, issue 5,pp 349-368| Cite as
Deterioration in Quality and yield traits of post Harvested Sugar Beet (Beta vulgaris L.)Grown in Summer Time
authors
Mohamad Al Osmsn, Entessar Al jbabawi,Ahmad AL-Abdullah
Abstract

A field experiment was conducted at Deirezzor Agricultural Research Station. during 2008/2009 and 2009/2010 seasons, in summer time. The delay in delivering harvested roots of sugar beet from the field to factory leads to big loss in quality and quantity of the roots, so it is very essential to deliver the roots immediately after the harvest. This research aimed to study effect of storage period (10 days after harvest) and storage methods (uncovered piles, covered piles and piles in shadow) on quality traits of two sugar beet varieties, one is monogerm (Dita) and the other is multigerm (Acala). The following results were obtained: Prolonging the period of post-harvest storage significantly increased the deterioration of purity.brix, water content. and root weight. The importance of storage method in reducing the degradation, hereupon the piles covered with leaves, were the best method to store sugar beet roots after harvest, as compared with the other methods. The deterioration in quality traits was higher in multigerm variety than in monogerm variety. 

Key words: sugar beet: quality traits: storage period; storage methods: varieties.

الكاتب
محمد خير عثمان , انتصار الجباوي , أحمد العبدالله
الملخص

نفذ البحث في مركز بحوث دير الزور - محطة المريعية، خلال الموسمين الزراعيين 2009/2008 و 2010/ 2009 ، في العروة الصيفية، حيث أن التأخير في نقل محصول الشوندر السكري من الحقل إلى مكان استلامه يؤدي إلى تدهور كبير في صفاته النوعية والكمية وبالتالي في مواصفاته التصنيعية، مما يستوجب ضرورة توريد المحصول مباشرة بعد قلعه. لذا هدف هذا البحث إلى دراسة أثر طول فترة التخزين (10 أيام بعد الحصاد)، وطريقة التخزين بعد الحصاد (أكوام مكشوفة، أكوام مغطاة بالمجموع الخضري وأكوام في الظل)، في الخصائص النوعية والكمية الجذور صنفين من الشوندر السكري، وحيد ومتعدد الأجنة. أوضحت النتائج أن التدهور في الصفات النوعية، المتمثلة بنسبة النقاوة والبريكس، يزداد عند إطالة مدة التخزين بعد القلع، كما يؤدي ذلك إلى تراجع في الصفات الكمية متمثلة في انخفاض كل من المحتوى الرطوبي، ووزن الجذر. حيث ساهمت طريقة التخزين في التخفيف من حدة هذا التدهور، حيث كانت طريقة التخزين على شكل أكوام مغطاة بالمجموع الخضري، أفضل مقارنة مع طرائق التخزين الأخرى، في التقليل من تدهور الصفات التصنيعية. وكان التدهور أعلى في الصنف متعدد الأجنة بالمقارنة مع الصنف وحيد الجنين.

الكلمات المفتاحية: الشوندر السكري، الصفات النوعية، طول فترة التخزين، طرق التخزين، الأصناف.