تقييم بعض الاصناف المدخلة من فول الصويا (Glycin max L) للقطر العربي السوري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 2, issue 6,pp 147-165| Cite as
Evaluation of some varieties entries Soybeans (Glycin max L)for syria
authors
Imad Al-Khatab,Ahmad Al-Shiek Kadour
Abstract

Soybeans belong to that rare group of plants which appeared in nature for man's private benefit. It is a food crop industrial, an animal food and a fertilizer at the same time. So if is incomparable for its wide and variable use. It is considered more important than most vegetable crops. The value of any crop is- appreciated practically by-the amount and kind 'of materials useful to man and economic industry. For soybeans are more qualified, in composition of protein than all other crops. It is nearer to animal protein. concerning the chemical and physical properties. With this regard we studied the genetic variability's for ten. varieties of soybeans in order to. Select some, suitable varieties for Syrian cultivation. This study was done in the Hama city for the tow season 2007 and 2008.

Through this research we concentrated upon the early season, productivity and elements of production, the composition of protein and fat, the height of the first pod above the ground, its resistance to flattening, and the falling of seeds from pods, and the effect of resopum japonicom on the productivity and growth. the results showed that important selection for number of pods and weight seeds from one plant.

Key words: productivity- soybean-number of pods.

الكاتب
عماد الخطاب , احمد الشيخ قدور
الملخص

نفذ البحث في محافظة حماة - ناحية صوران - خلال الموسمين 2007 و 2008. بهدف تقييم بعض أصناف فول الصويا و انتخاب الأصناف الملائمة للزراعة في البيئة السورية.

كان البحث موجها نحو دراسة الغلة وعناصرها، والباكورية ومحتوى البذور من البروتين والمواد الدسمة والمقاومة للضجعان وانفراط القرون وارتفاع أول قرن عن سطح الأرض، وأثر نشاط العقد البكتيرية على الغلة ومكوناتها ،وبينت النتائج امكانية انتخاب بعض الأصناف متوسطة الباكورية وذات إنتاجية عالية مع ارتفاع جيد للقرن السفلي عن سطح الأرض، ومحتوى جيد من البروتين في البذور ومقبول من المادة الدسمة، وبينت النتائج أن الانتخاب يجب أن يوجه الصفة عدد القرون ووزن البذور النبات الواحد، وعلى أهمية العقد البكتيرية في زيادة الإنتاجية.
 
كلمات مفتاحية : تقييم- الإنتاجية- فول الصويا-عدد القرون