اثر مسافات الزراعة وحمض الاسكوربيك في انتاجية ونوعية الشوندر السكري في الظروف البيئية المحلية لمحافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 2, issue 6,pp 128-146| Cite as
Effect of spacings and ascorbic acid on productivity and quality of sugar beet under the local environmental of Deirezzor governorate
authors
Tallal Aleban,Mohammad Khier Alothman
Abstract

The work was conducted at the Research Center of Al Furat University in Deirezzor during the seasons of 2008-2009 and 20092010 to determine the suitable spacings for sugar beet cultivation in summer to get the highest quality of yield using ascorbic acid

Results showed that treating sugar beet seeds with ascorbic acid solution led to on average increase of roots weight by 31.1%,root yield per unit urea by 20.7%.,the theoretical sugar yield by 32.3% and actual sugar yield by 37.1% .Also it affected the technological parameters .where it increased sweetness value and juice purity by 0.7 and 3%,respectively .Brix percentage reduced by 0.9 % as compored to control increasing the spacing between the rows from 40 to 70 cm ,led to reduce the solvable solid material in the sugarbeet juice (Brix ) from 23.7 to 20% and increased sugar percentage in roots from 15.8 to 16.5 % . Treating sugarbeet seeds with ascorbic acid and sowing them at 40 cm between rows achieved the highest root yield and theoretical and actual sugar yield per unit area .The highest sweetness degree (17 %) was obtained when the sugarbeet seeds were treated with ascorbic acid and sown at 70 cm between rows
 
Key words :sugarbeet ;ascorbic acid ; spacings:productivity
الكاتب
طلال العيبان, محمد خير عثمان
الملخص

نفد هذا البحث في مركز أبحاث جامعة الفرات بدير الزور خلال الموسمين الزراعيين ۲۰۰۹ / ۲۰۰۸ - ۲۰۱۰ / ۲۰۰۹ بهدف تحديد المسافات الزراعية المناسبة الزراعة الشوندر السكري في العروة الصيفية للحصول على اعلى إنتاج وبأفضل توعية باستخدام حمض الأسكوربيك. بينت نتائج هذا البحث إن معاملة بذور الشوندر السكري بمحلول حمض الاسكوربيك أدت إلى زيادة متوسط وزن الجذر بنسبة  21.1% و المردود الجذري لوحدة المساحة بنسية 20.7% ومردود السكر النظري بنسبة  ومردود السكر الفعلي من واحدة المساحة بنسبة 37.1%  وأثرت أيضا في المؤشرات التكنولوجية حيث رفعت قيم درجة الحلاوة ونقاوة العصير بمقدار (3-0.7)% على التوالي وخفضت نسبة البريكس بمقدار (0.9)% مقارنة مع الشاهد.. إن زيادة المسافة بين خطوط الزراعة من 40 سم الى ۷۰سم أدت إلى خفض نسبة المادة الصلبة الذائبة في عصير الشوندر السكري (البريكس) من 22.7 % الى ۲۰% ورفع نسبة السكر في الجذر من 15.8 % الى 16.5 %. إن معاملة بذور الشوندر السكري بمحلول حمض الأسكوربيك وزراعتها بالمسافة 40 سم بين الخطوط حققت اكبر إنتاج من الجذور وأعلى مردود من السكر الفعلي والنظري في واحدة المساحة. إن اكبر نسبة في درجة الحلاوة تم الحصول عليها عند معاملة بذور الشوندر السكري بمحلول حمض الأسكوربيك وزراعتها بمسافة : الاسم بين الخطوط وبلغت ۱۷%. 

الكلمات المفتاحية: شوندر سكري ،حمض اسكوربيك ، مسافات زراعية ، إنتاجية