تأثير الحرارة في مؤشرات إنتاج الحليب وتناول العلف عند ابقار الفريزيان
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 1,pp 234-249| Cite as
The effect of in the indicators of milk production and feed address in the case of friesian cows
authors
Jamal Skouti
Abstract

ambient temperature milking cows play a key role in productivity and fertility as to secure conditions for the ideal thermal dairy cows lead to gain a greater amount of milk and more robust, but high temperatures will lead to a decrease in milk production quickly and significantly. Europe cows are affected by high temperature. Starts as a stress and decline in production, especially in poor thermal conditions Custard. 

The research aims to study the effect of external air temperature in the heat of the barn and Custard and the effect of external temperature in temperature over the manger and then click a place to lie down and affected the production of milk and drinking water warming in addition to studying the behavior of affected animals to feed address with thermal changes. 

Experiments showed that high ambient temperature affects indirectly lead to heat stress and reduced the amount of heat which was pronounced by the animal and thereby influence the metabolic processes in the body and decrease the amount of feed intake. As it turns out that the amount of milk produced does not necessarily be reduced with a low amount of forage intake as a result of the demolition of body fat, leading to infection Balkatozs and thus lower fertility. Temperature also affected the duration of feed address clearly. To overcome this, recommended the use of fans, the tug of the air to get rid of heat from the center of the barn and good ventilation to the waiting room and the Custard of securing adequate ventilation and work to reduce the high temperature using a spray haze in the water and non-use of drip irrigation which leads to the accumulation of water in the middle of the barn. 

 

Key words: eating fodder, water intake, Temperature of the barn, heat stress, milk production.

الكاتب
جمال سكوتي
الملخص

تلعب درجة حرارة الجو المحيط بالأبقار الحلوب دوراً رئيسياً في إنتاجيتها وخصوبتها إذ أن تأمين الظروف الحرارية المثالية للأبقار الحلوب تؤدي إلى كسب أكبر كمية من الحليب و نشاطاً وحيوية أكثر, أما درجات الحرارة العالية ستؤدي إلى انخفاض في إنتاج الحليب بشكل سريع وملحوظ. إذ تتأثر الأبقار الأوربية بارتفاع الحرارة. كما يبدأ الإجهاد وانخفاض الإنتاج وخاصة في الظروف الحرارية السيئة في المحلب.

هدف البحث إلى دراسة تأثير درجة الحرارة الجوية الخارجية في حرارة الحظيرة والمحلب و تأثير درجة الحرارة الخارجية في درجة الحرارة فوق المعلف وفوق مكان الاضطجاع وتأثر إنتاج الحليب وشرب الماء بارتفاع الحرارة بالإضافة إلى دراسة تأثر سلوك الحيوانات لتناول العلف مع التغيرات الحرارية. 

بينت التجارب أن ارتفاع درجة حرارة المحيط يؤثر بشكل غير مباشر  ويؤدي إلى الإجهاد الحراري وانخفاض كمية الحرارة التي يطلقها الحيوان وبالتالي التأثير في العمليات الاستقلابية في الجسم وانخفاض كمية العلف المتناولة. كما تبين أن كمية الحليب المنتجة لا تنخفض بالضرورة مع انخفاض كمية العلف المتناولة نتيجة هدم دهن الجسم مما يؤدي إلى الإصابة بالكيتوزس وبالتالي انخفاض الخصوبة. كما أثرت الحرارة في مدة تناول العلف بشكل واضح. وللتغلب على ذلك ينصح استخدام المراوح الساحبة للهواء للتخلص من حرارة وسط الحظيرة و التهوية الجيدة لغرفة الانتظار والمحلب لتامين التهوية الكافية والعمل على تخفيض درجة الحرارة المرتفعة باستعمال الرش الضبابي من الماء وعدم استعمال الرش الرذاذي الذي يؤدي إلى تجمع المياه في وسط الحظيرة.

الكلمات المفتاحية: تناول العلف, تناول الماء. حرارة الحظيرة, الإجهاد الحراري, إنتاج الحليب