دور الفطور الميكوريزية (Glomus intraradices) في الحد من تأثير الإجهاد الملحي في التغذية المعدنية لمحصول الذرة
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 2, issue 8,pp 312-333| Cite as
the role of arbuscular mycorrhizal fungus (glomus intraradices) in alleviation effect of salt-stress on the mineral a nutrition of zea maize
authors
Ali Meryer,Amal Abu Nasser
Abstract

A pot experiment was conducted under green house condition to study the role of two strains (Glomus intraradices) in alleviation effect of salt-stress (Nacl - solution 0.4, 2.0, 4.0 and 6.0 dsm-1) in zea maize.

The study observed a higher shoot and root dry weight and the parentage of colonization of (AMF) in mycorrhizal zea maize plant than a non mycorrhizal plant. The results showed appositive influence on the composition of mineral nutrients of shoot (N, P, K) especially N and P in salt stress condition. AMF treatment significantly increased prolin Argenin and phenylalanine content in roots with increasing the salinity of soil. The high amount of accumulated free amino acids in roots in case of G3 and G4 under 4.0 and 6.0 dsm?. the salicylic acid in roots increased significantly in AMF treatment (G3: 67%. 96%) and G4 (17%. 50%) under 4.0 and 6.0 dsm-1
 
Key words: Arbuscular mycorrhizal fungus, salt stress, Free amino acid, salicylic acid - Maize
الكاتب
علي مرير , آمال ابو ناصر
الملخص

جرى تنفيذ تجربة أصص تحت ظروف البيت الزجاجي لدراسة دور سلالتين (G3)، (G) من النوع الميكوريزي Glomus intraradices في الحد من تأثير الإجهاد الملحي المحلول Nacl بترا كز dsm-1 6,4,2,0.4 على نبات الذرة الصفراء (صنف جيزة 321 الدراسة أظهرت ارتفاع الوزن الجاف لكل من الساق والجذر أضافه إلى نسبه استعمار الفطور الميكوريزيه لجذر الذرة الملقحة مقارنه مع تلك غير الملقحة.كما أظهرت النتائج تأثير ايجابية للتلقيح بالسلالتين (G3)، (G) علي المحتوي المعدني (NPK) للسوق وبخاصة (NP) تحت ظروف الإجهاد الملحي مزاد محتوي البر ولين، الأرجنيين والفنيل الانين في الجذر بشكل معنوي في المعاملات الملقحة بالميكوريزا مقارنه مع تلك غير الملقحة وذلك مع ارتفاع الملوحة في التربة.أعلى كمية من الأحماض الأمينية الحرة تراكمت في جذور النباتات الملقحة بالسلالة G4، G3 عند مستويي الملوحة   dsm-1 6,4 ارتفع محتوى جذورا لنباتات الملقحة بشكل معنوي بحمض الساليسليك وقد بلغت نسبه الزيادة في السلاله  96%,67% G3 مقارنة مع السلالة 50% ,17% G4 تحت ظروف مستويي ملوحة dsm-1 6,4 علي التوالي.

الكلمات المفتاحية :الفطور الميكوريزية، إجهاد ملحي ، أحماض أمينية ، حمض الساليسيليك أسيد الذرة الصفراء