أثر إضافة الثوم على بعض المؤشرات الإنتاجية ومستوى الكولسترول في صفار البيض ومصل الدم للدجاج البياض
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 9,pp 205-216| Cite as
the effect of adding garlic on the productivity characteristics and cholesterol level in egg yolk and plasma in laying hens
authors
Mohammed Alhadj Tahtouh
Abstract

The effects of feeding diet supplemented with different garlic regimens on laying hens (Lohman breed) were studied. Hens at the age of 30 weeks randomly divided into 3 groups, 25 each and were assigned to diet added with garlic at the different levels (zero g, 5 g/hen once a week and 5 g/hen 3 times a week).

Garlic-fed hens were compared with control birds that received only plain diet. The results indicated that garlic supplementing of 5 g/per bird positively affected such productivity characteristics as feed conversion, feed consumption. The results indicated that egg yolk cholesterol and plasma cholesterol reduced due to garlic feeding.

Key words: cholesterol laying hens, garlic, productivity characteristics,

الكاتب
محمدحسن الحاج طحطوح
الملخص

تمت دراسة تأثير إضافة الثوم إلى الخلطة العلفية المقدمة للدجاج البياض (الهجين لوهمان ) حيث بدأت التجربة عندما كانت الطيور بعمر 30 أسبوعا. وزعت الطيور عشوائيا إلى ثلاث مجموعات في كل مجموعة 25 طيرا وكانت التربية أرضية. أضيف الثوم المفروم و على شكل رقائق رفيعة إلى الخلطات العلية وعلى الشكل التالي : صفر ، 5غ / طير / يوم ولمدة يوما واحدا في الأسبوع ،5غ / طير اليوم ولمدة ثلاثة أيام في الأسبوع.

أكدت النتائج بان إضافة الثوم وبمستوى 5غ / طير / يوم وخلال فترات مختلفة من الأسبوع قد حسن وبشكل واضح في قيم متوسطات معامل تحويل العلف وكذلك انخفض استهلاك العلف لدى مجموعات الطيور التجريبية ، كما أدى إلى خفض مستوى الكولسترول في صفار البيض وكذلك في مصل الدم .
الكلمات المفتاحية: الدجاج البياض ، الثوم، المؤشرات الإنتاجية ، الكولسترول