تأثير المعاملات الحرارية على كمية الغوسبيول الحر في زيت وكبسة بذور القطن
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 10,pp 70-86| Cite as
Effect of thermal modules on the quantity of free gossypol in cotton seeds oil and cake
authors
Mahmoud Dahan , Abullah Kataa , Reem Abasi
Abstract

Cottonseeds oil contains equal amounts of saturated and non-saturated fatty acids and high concentration of tocopheroles, which makes it highly stable and used for frying purposes at high temperatures. While cottonseed oil is being used by humans,cottonseed cake is used as a feed for animals and considered to be an important source of protein. Gossypol contained in the cotton oil and cake plays a negative role on human and animal's health. Thus, the importance of the determination and comparison of the quantity of gossypol in cottonseed oil and cake samples generated from both oil processing methods (continuous and batch) using spectrophotometer and high performance liquid chromatography methods. The results showed that the quantity of free and total gossypol samples studied are within the international standards, the gossypol is present in the cottonseed meat, the quantity of free gossypol varied depending on the sample source and the technics used, and there was a big difference between the quantity of free gossypol when using the continuous method and the batch method, this is due to the evaluation method and types used. Further, the results showed that the evaluation method of free gossypol using the HPLC is more accurate than the spectrophotometer method due to using a standard gossypol.

الكاتب
محمود دهان , عبدالله قطاع , ريم عباسي
الملخص

نظرا لأهمية زيت بذور القطن باعتباره من الزيوت ذات درجة الثبات العالية فإنه يحتوي على حموض دهنية مشبعة وغير مشبعة بشكل متوازن ، وكميات عالية من التوكوفيرولات، فإن هذه الخواص تجعله قابل للاستهلاك في عمليات القلي في درجات الحرارة العالية ، كما تستخدم كسبة بذور القطن كعلف للحيوانات باعتبارها مصدرا هاما للبروتينات. بينما يلعب وجود الغوسيبول في زيت وكسبة بذور القطن دورة سلبية على صحة وسلامة الإنسان والحيوان، ومن هنا تأتي أهمية تقدير ومقارنة كمية الغوسیبول في عينات يذور القطن والزيت والكسبة الناتجة بطريقتي الدفعات والمستمرة باستخدام الطريقة الطيفية وطريقة الكروماتوغرافيا السائلة عالية الأداء (HPLC). وبينت النتائج أن كمية الغوسيبول الكلي والحر في العينات المدروسة تقع ضمن الحدود المسموح بها عالميا، وتمركز الغوسيبول في لب بذور القطن وتفاوت كمية الغوسيبول الحر بالاعتماد على مصدر العينة والعمليات التقنية التي خضعت لها وكان هناك تفاوت كبير المعنوية بين كمية الغوسيبول الحر بالطريقة المستمرة وبطريقة الدفعات ويعود ذلك الى طريقة التقدير والى الأصناف المستخدمة و أكدت النتائج أن طريقة تقدير الغوسييول الحر باستخدام جهاز (HPLC) أدق من طريقة التحليل الطيفي نتيجة استخدام غوسيبول حر عياري.