دور نظام معلومات الانتاج في زيادة ملاءمة المنتج لمتطلبات العملاء
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 11,pp 224-247| Cite as
The Role of Production Information System in Increasing the Suitability of the Product to Meet Customer Requirements. Field study on the food industry organizations - the industrial city
authors
Najem Al-Humaidi, Ali Jablak,Khadija Sheikhi
Abstract

This study aimed to indicate the role of implementation of production  information system at the organizations of food industry in increasing the suitability of the product to meet customer requirements. To achieve the objectives of this study, a  questionnaire was designed and distributed to (40) Organizations selected randomly from the population of the study represented by the organizations of  food industries in the industrial city at Sheikh Najjar, and the number of questionnaires distributed was (80) to identify, (60) questionnaires  have been recovered  were suitable for statistical analysis , The study found that:

• the high level of impact of production information system in increasing the suitability of  the product to customer requirements at the level of organizations sample, the average arithmetic (3.72).

• The implementation of production information system affects the convenient of the product to customer requirements at the level of the food industry organizations, the study sample was interpreted as a rate (28.1%) of the change in the appropriateness of product to customer requirements and the correlation coefficient between them was (0.53).

The study recommended to develop Technical and professional production information system used so as to improve the quality of products with a Focus on permanent development of production and design methods of products of the organizations under study, and rely on feedback to identify the needs and desires of customers and the changing in these desires, and follow up complaints and implement immediate solutions to them.

الكاتب
نجم الحميدي, علي جبلاق, خديجة شيخي
الملخص

هدفت الدراسة إلى بيان دور تطبيق منظمات قطاع الصناعات الغذائية لنظام معلومات الإنتاج في زيادة ملاءمة المنتج لمتطلبات العملاء والتعرف عن واقع نظام معلومات الإنتاج في منظمات. ولتحقيق أهداف الدراسة تم تصميم استبانة وتم توزيعها على (40) منظمة اختيرت بشكل عشوائي من مجتمع الدراسة والمتمثل في منظمات الصناعات الغذائية في المدينة الصناعية في منطقة الشيخ نجار، وبلغ عدد الاستبيانات الموزعة (80) استبانة، استرجع منها (60) استبانة صالحة للتحليل الإحصائي، وتوصلت الدراسة إلى ما يلي:

•ارتفاع مستوى تأثير نظام معلومات الإنتاج في زيادة ملاءمة المنتج لمتطلبات العملاء على مستوى المنظمات عينة الدراسة، بمتوسط حسابي (3.72).
•يؤثر تطبيق نظام معلومات الإنتاج على ملاءمة المنتج لمتطلبات العملاء على مستوى المنظمات الصناعات الغذائية عينة الدراسة حيث فسر ما نسبته (28.1%) من التغير في ملاءمة المنتج لمتطلبات العملاء وأن معامل الارتباط بينهما بلغ (0.53).
وقد أوصت الدراسة بالتطوير الفني والتقني لنظام معلومات الإنتاج المستخدم بما يؤدي إلى تحسين جودة المنتجات مع التركيز على التطوير الدائم لطرق الإنتاج وتصميم ومنتجات المنظمات محل الدراسة، والاعتماد على التغذية العكسية للتعرف على احتياجات ورغبات الزبائن والتغيرات في تلك الرغبات، ومتابعة شكاويهم وتنفيذ الحلول الفورية لها.