دور الفطور الميكوريزية في الحد من تأثير الإجهاد الملحي في التغذية المعدنية لمحصول البصل
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 12,pp 121-142| Cite as
The role of arbuscular mycorrhizal fungi in alleviation effect of salt_stress on the mineral nutrition of Onion cop (Allium cepa)
authors
Ali Emreer
Abstract

A pot experiment was conducted under green house condition to study the role of two strains (Glomus intraradices) in alleviation effect of salt-stress (Nacl – solution).

Seeds of (.Allium cepa) were planted in soil inoculated with two AMF G3 and G4 (Glomus intraradices) under NaCl stress (0.4, 2.0, 4.0 and 6.0 dSm-1), one week after germination. 

The study observed a higher shoot and root dry weight and the parentage of colonization of (AMF) in mycorrhizal Allium cepa plant than a non mycorrhizal plant. 

 AMF treatments significantly increased salicylic acid content in roots (G3: 67 and 96%) and (G4: 17.50%) under 4.0 and 6.0 dSm-1, respectively, compared to non-inoculated ones at the end of the experiment. Proline, Arginine and phenylalanine contents in roots showed pronounced increases. N and P uptake in AM shoots significantly increased under salt stress, compared to non-inoculated plants

 

Key words: Arbuscular mycorrhizal fungi, salt stress, Allium cepa ,Free amino acid, salicylic acid – Root-colonization

الكاتب
علي امرير
الملخص

تم تنفيذ تجربة أصص تحت ظروف البيت الزجاجي لدراسة دور سلالتين من النوع الفطري الميكوريزي (Glomus intraradices) في الحد من تأثير الإجهاد الملحي لمحلول كلوريد الصوديوم على نبات البصل وعلى هذا فقد تم زرع ثلاث بصيلات في كل أصيص مع التلقيح بالسلالتين (G3/ G4) تحت تأثير مستويات من التركيز الملحي(0.4, 2.0, 4.0 dSm-1and 6.0 ),وذلك بعد أسبوع من الإنبات. 

الدراسة أظهرت زيادة الوزن الجاف لكل من الجموع الخضري والجذري لنبات البصل الملقح بالميكوريزا مقارنة مع النباتات غير الملقحة وكذلك ارتفاع بنسبة استعمار الجذور بسلالتي النوع المستخدم في التلقيح.
وفي معاملات التجربة ( AMF ) نجد أن محتوى جذور البصل من حمض الساليسيليك  قد ارتفع بشكل معنوي
(G3: 67%, 96%) and (G4: 17.50%)  تحت تأثير مستويات الملوحة ( 4.0 and 6.0 dSm-1)على الترتيب .أما محتوى الجذور من الأحماض الأمينية الحرة مثل البرولين والفينيل آلانين والآرجينين فقد زادت مع زيادة الإجهاد الملحي وكذلك محتوى النبات من الفسفور والنتروجين قد زاد في النباتات الملقحة بالميكوريزا تحت ظروف الإجهاد الملحي بالمقارنة مع تلك  غير الملقحة.
 
الكلمات المفتاحية :الفطور الميكوريزية- الإجهاد الملحي- البصل-الأحماض الأمينية الحرة-استعمار الجذور- حمض الساليسيليك