دراسة تأثير فترة التخزين التبريدي في التركيب الكيميائي لثمار التفاح
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 12,pp 33-50| Cite as
Study the effect of cooling storage period in chemical changes for apple fruit
authors
Fatteh Abdul Halim
Abstract

In this research storage apple fruit (Golden Delicious and Starken Delicious) for three months in storage and cooling unit of Deir Ezzor. The temperature was 3C and relative moisture between 85-90% in the storage period.

The research had been conducted in successive period (0-15-30-45-60-75-90 Day)in order to monitor the changes of Moisture contents, Ash, Vitamin C, Ph, Total Acidity and total solvable sold elements. It has been noticed that using potassium permanganate on apple fruits want to be reserved by cold storage method caused non significant superiority over the control untreated by previously solution in terms of mentioned index during the successive storage periods

Key words: Effect, stored, chemical changes, apple

الكاتب
فاتح عبدالحليم
الملخص

تم في هذا البحث تخزين ثمار التفاح (جولدن دلیشس - ستاركن ديليشس) لمدة (3) أشهر في وحدة الخزن والتبريد في محافظة دير الزور (سورية) على (3) م° ورطوبة نسبية تتراوح ما بين (85- 90) % خلال فترة التخزين. وقد أجريت الاختبارات المدروسة خلال فترات متعاقبة (0 - 15 - 30 - 45 - 60 - 75 - 90 يوم) كل ذلك للوقوف على حقيقة التغيرات الحاصلة في : المحتوى الرطوبي ، الرماد، فيتامين pH,C الحموضة الكلية، المواد الصلبة الذائبة الكلية.

الملاحظ في نتائج البحث أن استخدام برمنغنات البوتاسيوم في حالة ثمار التفاح المراد حفظها بطريقة التخزين التبريدي لم تؤكد بشكل كاف تفوقها على الشاهد غير المعامل بالمحلول السابق من حيث التأثير على المؤشرات المذكورة خلال فترات التخزين المتعاقبة .
 
الكلمات المفتاحية : تأثير ، التخزين ، التبريدي ، التغيرات ، تركيب ، ثمار ،