أهمية أنزیم لاکتوبيروكسيديز Lactoperoxidase في الحليب الخام الناتج كمؤشر لسلامة الضرع وجودة الحليب عند الأبقار
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 3, issue 12,pp 1-14| Cite as
Importance of lactoperoxidase enzyme concentration in the raw milk as indicator for the udder healthy and milk quality in cows
authors
Shehadeh Qusqous
Abstract

This Study was conducted on 12 milking cows through the years of 2009 / 2010 to estimate the level of lactoperoxidase enzyme concentration during the lactation as indicator for the udder healthy in cows

The data was collected and analyzed by using variance analysis for repeated measurements in the General Linear Model (GLM) in statistic program SAS (1999).

The results showed a higher concentration in the lacoperoxidase enzyme at the beginning of lactation and its decreased at the end of lactation, and the values ranged between 14 as a minimum and 189 ukat/l as a maximum, It is also showed a highest milk production at the beginning of lactation, and then decreased until its end and the values ranged between 19.7+ 2.5 and 4 + 1.5 Kg/day respectively, while the concentrations of the electrical conductivity level stayed until the sixth month of lactation by the level of 6 ms /cm, and its increase in the two last month's, so that they arrived until 7.7 and 8 ms/cm.

The statistical analysis results showed also a clear negative correlation (r= -0.52, P<0.001 ) between daily milk production during the lactation and the level of the lactoperoxidase concentration enzyme in the milk.

Key words: lactoperoxidase enzyme, milk production, electrical conductivity

الكاتب
شحادة قصقوص
الملخص

نفذت الدراسة في ألمانيا على 12 بقرة حلوب خلال عامي 2009 / 2010 لتحديد مستوى تركيز أنزیم لاکتوبيروكسيديز خلال موسم حلابة كامل كمؤشر لسلامة الضرع الصحية وجودة الحليب الخام الناتج، جمعت البيانات وحللت إحصائية واستخدم تحليل التباين لقياسات متكررة وفق النموذج الخطي العام باستخدام البرنامج الإحصائي SAS لعام (1999).

بينت النتائج ارتفاع واضح في تركيز أنزيم لاکتوبيروكسيديز في بداية موسم الحلابة وتراجعه بالتدريج حتى نهايته، وتراوحت القيم بين 14 كحد أدنى إلى 189 ميكروكات ليتر كحد أعلى، كما لوحظ أعلى إنتاج حليب في بداية موسم الحلابة وتراجعه حتى نهايته وتراوحت القيم بين 19.7 ±2.5 و 4 ±1.5 كغ / يوم على التوالي، في حين بقيت تراكيز مستوى الناقلية الكهربائية حتى الشهر السادس من موسم الحلابة بمستوى 6 مس/سم، وارتفاعها في الشهرين الأخيرين لتصل إلى7 . 7 و 8 مس/سم، أظهرت نتائج التحليل الإحصائي أيضا وجود علاقة ارتباط سلبية ( P<0.001,r=-0.25 ) بين أشهر إنتاج الحليب و مستوى تركيز إنزيم لاكتوبيروكسيديز في الحليب الناتج.
 
كلمات مفتاحية: أنزيم لاكتوبيروكسيديز، إنتاج الحليب، الناقلية الكهربائية.