دراسة تأثير فترة التخزين التبريدي في التركيب الكيميائي لثمار البرتقال
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 13,pp 219-230| Cite as
Studying cold storage effect period in chemical composition of orange fruit
authors
Jamal karak, Fateh abdulhalim
Abstract

This study was carried out, for orange fruit, vitamin C, sachorities, water, ash content. The test lasted (3) months on (5) c and moisture (85- 90) %, during different successive period. Results show that the storage period affected the contents in question significantly particularly vitamin c which seeded to decrease in successive test period.

Key words: Fruit, storage, orange, chemical composition

الكاتب
جمال كرك, فاتح عبدالحليم
الملخص

جرى في هذا البحث تخزين ثمار البرتقال (بلدي) لمدة (3) أشهر عند درجة حرارة  5° م ورطوبة نسبية 85 - 90% حيث تم اختبار المحتوى الرطوبي والسكريات وال pH والرماد وفيتامين C وذلك في ثمار الشاهد (غير المخزنة) وكذلك خلال فترات التخزين المتعاقبة. لقد تبين من خلال هذا البحث أن فترة التخزين تؤثر بشكل معنوي على المؤشرات المذكورة وخاصة محتوى فيتامين C ، حيث لوحظ انخفاض كبير في كميته بعد مرور 3 أشهر من التخزين التبريدي لثمار البرتقال .

 
الكلمات المفتاحية : تخزين، ثمار، البرتقال، تركيب كيميائي