دراسة تأثير نبات الزنجبيل (كمضاف علفي) على الصفات الحسية والفيزيوكيميائية والجرثومية لذبائح الأرانب
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 13,pp 198-218| Cite as
Study the effect of zingiber (as feed) on sensory,phyziochemical and bacterial characteristics of Rabbits Carcases
authors
Arwana A
Abstract

This experiment was performed on thirty sixrabbits. Rabbits were weighted and divided into four groups nine animals each one. 10% of grounded Zingiber was add to pelted feed group one, 15% to group two and 20% to group three. Fourth group was left as control. All animals were weighted after one month, two month and three months of the experiment to see the effect of Zingiber on average body weight. Animals were slaughtered from each group and samples from heart, liver and muscle were taken to see the effect of Zingiber on these organs in terms of sensory, physiochemical and bacterial characteristics. The results showed that there was not weight differences between all three experimental groups in comparison to control groups. It was noted that liver of the third group was increased in weight and size in comparison with the control group especially at the third month of the experiment. It was shown that adding 20% of Zingiber to rabbit's feed suppress number of bacterial strains. This result allow preserving the meat for longer period of time for 36 hours at 30c without any effect on meat physical characteristic.

Our experiment indicated that adding 20% of Zingiber to feed content is considered as feed additive to rabbits in terms of improving sensory and biochemical characteristics and addition to increasing time of meat preservation.

الكاتب
عبدالعزيز عروانة
الملخص

أجري البحث على ستة و ثلاثين أرنبا، وبعد أن تم وزنها قسمت إلى أربع مجموعات، ضمت كل مجموعة (9) أرانب، حيث أضيفت مادة الزنجبيل المجروش إلى العلف المحبحب للأرانب، بنسبة (10 % ) للمجموعة الأولى ( 15%) للمجموعة الثانية ، ( 20 % ) للمجموعة الثالثة، وتركت المجموعة الرابعة شاهدة. تم وزن جميع الأرانب وحساب متوسط أوزانها في كل مرحلة زمنية من التجربة، ثم وبعد ( شهر، شهرين، ثلاث شهور من التجربة، ومن أجل معرفة تأثير الزنجبيل على الوزن الحي، بعدها تم ذبح هذه الأرانب من كل مجموعة، ثم أخذت عينات من (عضلة، كبد، قلب )، من أجل دراسة تأثير إضافته على زيادة وزن وحجم الكبد . ثم لتحديد تأثير الزنجبيل (كمضاف علفي ) لذبائح الأرانب على : الصفات الحسية - الفيزيوكيميائية - الجرثومية و من خلال المقارنة بين المجموعات المختلفة تبين عدم وجود فروق معنوية في الوزن الحي للأرانب للمجموعات الثلاث ، نتيجة لإضافة الزنجبيل إلى العلف ، مقارنة مع الشاهد. و لدى دراسة أشكال و أبعاد الكبد خلال المراحل المختلفة من التجربة لوحظ زيادة معنوية في وزن وحجم الكبد في المجموعة الثالثة و خاصة في الشهر الثالث مقارنة مع المجموعة الرابعة. كما تبين من خلال دراسة تأثير إضافة الزنجبيل كمضاف علفي للأرانب على تثبيطه لعترة ( جراثيم الإشريكية القولونية )، وخاصة المجموعة الثالثة 20%. حيث أدت إلى زيادة فترة وزمن حفظ اللحوم، فقد بقيت اللحوم ( عضلات ) بدرجة (30م) دون فساد لمدة ( 36 ) ساعة. وبالتالي فهي أدت إلى تحسين الصفات الحسية و الفيزيائية والبيوكيميائية ، وتقليل المحتوى الجرثومي للذبيحة .