دراسة تأثير درجة الحرارة ودرجة الحموضة وتركيز المادة الجافة في المولاس على إنتاج الإيثانول باستخدام خميرة Saccharomyces cerevisiae
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 13,pp 183-197| Cite as
Effect of temperature and PH and the concentration of dry matter molasses to produce ethanol by Saccharomyces cerevisiae
authors
Nisreen Naqsho,Adel Safar,Ahmed Samour Ibrahim
Abstract

Twenty isolates of saccharomyces cerevisiae obtained from different local sources have been tested for the ability of ethanol production from sugar beet molasse in previous research( Nakshoo et al. ). R1 isolated from wine residue of a wine plant Kferram (central Syria) was the most productive.

The later isolate was studied concerning the effect of different temperature (20°C,25°C,30°C,35°C)pH(4,4.5, 5, 5.5) and molasse dry matter contents(16%,20%,24%,28%) on ethanol production. This study revealed that the optimum ethanol production was achieved at 30° C, pH (5 )and concentration dry matter of molasses at 16 %.

Key Words: Molasses, fermentation, ethanol, Saccharomyces cerevisiae.

الكاتب
نسرين نقشو , عادل سفر , أحمد سمور ابراهيم
الملخص

تم اختبار قدرة 20 عزلة محلية لخميرة Saccharomyces cerevisiae وذلك من مصادر محلية مختلفة على إنتاج الإيثانول انطلاقا من مولاس الشوندر السكري في بحث سابق

(  ,Nakshoo et al ) وقد أبدت العزلة R1 المأخوذة من راسب تخمیر النبيذ من معمل للمشروبات الكحولية في منطقة كفرام تفوقا على باقي العزلات وتمت بعد ذلك دراسة تأثير كل من درجات الحرارة (20° و 25° و 30 و 35 س) ودرجة الحموضة (pH)
(4 و5 .4 و5 و5 . 5 ) و تركيز المادة الجافة (Bx)
(%16و20%و24% و28%) على قدرة هذه العزلة في انتاج الإيثانول. أثبتت الدراسة أن أفضل مردود من الإيثانول باستخدام العزلة (R1 ) قد تم تحقيقه عند حرارة 30° س و(5) ph  وتركيز مادة جافة (Bx) في المولاس 16%.
 
كلمات مفتاحية:
مولاس، تخمیر، ايثانول ، Saccharomyces cerevisiae.