دراسة تأثير استبدال کسبة فول الصويا بكسبه القطن على استهلاك العلف ومعايير الدم عند أبقار الفريزيان
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 14,pp 119-134| Cite as
Study of the effect of substituting the cottonseed by soybeans on feed consumption and blood standards in Friesian cows
authors
Toma Hanna , Mamdouh Al Saiied Rabah , Mohammed Diab Al Ali
Abstract

The experiment was carried out on two groups of Friesian cows during the milking season The first consisted of 10 cows with an average weight of 500 + 20 kg. The conditions of care and shelter were similar to those of the two groups.

The results showed that the replacement of soybean by cotton gain in cattle diets did not significantly affect the consumption of dry matter but resulted in improved consumption of raw and digested protein and starch equivalent. The results also showed that the addition of soybeans to cattle diets resulted in decreased activity of Gpl, SGol, LDH and C enzymes in the serum and also did not affect the parameters of protein metabolism (except urea), while the level of glucose and decreased cholesterol level did not affect the level of fat and mineral elements.

 

Keywords: Friesian cows, soybeans, nutrition, feed consumption, milk production

 

الكاتب
توما حنا , ممدوح السيد رباح , محمد ذياب العلي
الملخص

نفذت التجربة على مجموعتين من أبقار الفريزيان وهي في موسم الحلابة الأول ضم كل منها 10 بقرات بمتوسط وزن حي 500+20 كغ وقد تماثلت ظروف الرعاية والإيواء الأبقار المجموعتين وقدمت إليها عليقه متماثلة في موادها العلفية باستثناء اختلاف عليقه مجموعه التجربة باستبدال 2.5كغ کسبة صويا ب2.5كغ کسبة قطن.

وقد بينت النتائج أن استبدال کسبة الصويا بكسبه القطن في علائق الأبقار لم تؤثر معنويا في استهلاك المادة الجافة وإنما أدى إلى تحسن في استهلاك البروتين الخام والمهضوم ومعادل النشا. وأظهرت النتائج أيضا أن إضافة كسبة فول الصويا إلى علائق أبقار ادت الى انخفاض نشاط الأنزيماتGpl,SGol,LDH,C في مصل الدم وأيضا لم تتأثر معايير إستقلاب البروتين )باستثناء اليوريا( بينما ارتفع مستوى الغلوكوز وانخفض مستوى الكوليسترول ولم يؤثر بمستوى الدهون والعناصر المعدنية
 
الكلمات المفتاحية: أبقار الفريزيان،کسبة فول الصويا، التغذية، استهلاك العلف، إنتاج الحليب