دراسة تراكيز الشحوم المعتدلة و زمر الكربوهيدرات في الفطور التي تنمو على مياه معاصر الزيتون وتأثير الإضافات النتروجينية عليها
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2011, Volume 4, issue 15,pp 322-337| Cite as
Study of moderate lipid concentrations and carbohydrate groups in breakfast growing on olive press water and the effect of nitrogenic additives
authors
Ahmed Malou, Ibaa Khulani
Abstract

This research aims to study some type of fungi which grow on olive mill waste water media (OMW), to find out the effects of some nitrogenous compounds, on the amount of structural carbohydrates and lipids on the growing fungi, in order to evaluate whether it could be use as animal feed.

The present study used (OMW) as culture media, three types of fungi were isolated from(OMW)Culture, The optimum temperature for (OMW)growing fungi were determined, lipids and carbohydrates amounts were also estimated in isolated(OMW)fungi, carbohydrates analysis include: soluble sugars, Hexoses, glycogen, pentoses and cellulose. The results showed differences in the carbohydrates and lipids amounts in (OMW) growing fungi, carbohydrates increased in direct proportional to the nitrogenous compounds concentration added to the media, while lipids amount inversely proportional to the nitrogenous compounds concentration added to the media.

 

Key words: OMW, Geotrichum Aspergillus ,Pencillinum.

الكاتب
أحمد مالو, إباء خولاني
الملخص

في هذا البحث دراسة التركيز الشحوم المعتدلة وزمر الكربوهيدرات في فطور تمت تنميتها على مياه معاصر الزيتون، وتأثير عدد من الإضافات النتروجينية إلى وسط الزرع على المردود الكمي للمركبات المدروسة بغية الاستفادة من هذه الفطور في استخلاص إضافات علفية لتغذية الحيوانات.

استخدم في الدراسة عدد من الفطور التي تنمو بشكل طبيعي في الأوساط المائية أثناء عملية تحلية ثمار الزيتون. حيث أمكن تحديد ثلاثة أنواع من الفطريات وهي البنسيليوم Pencilinum والعفن الأسود Aspergillusmiger و فطر Geotrichum . وقد استخدامت هذه الفطور في الدراسة الحالية وتمت تنميتها في وسط تغذوي مكون أساسا من مياه معاصر الزيتون. . بينت النتائج أن تركيز الشحوم والكربوهيدرات في الفطور النامية على مياه معاصر الزيتون يزداد بوجود مصادر نتروجينية إضافية وأن هذه الزيادة لم ترتبط بتركيب المصدر النتروجيني، وترتبط – ولكن بشكل غير واضح - بتركيز المركبات المستخدمة.
 
الكلمات المفتاحية مياه معاصر الزيتون (OMWs)، فطر Geotrichum العفن الاسود، Aspergillus البنسيليوم Pencillinum.