authors |
Farouk Kandeel , Mohammad Hretani , Khaleel Hamood |
Abstract |
Compare for milk composition and fatty acids for kinds (sheep, Goat, cow). where we had standed this study in Master laboratory science college- Al furat University in Der Azaur city. Where we had token milk samples from Der Azaur city , October - 2010. Where identifying water rate, protein rate, fat rate and total solid rate, identifying saturated and unsaturated fatty acids and percent in three milk species, so using Gas Chromatography technology (GC-FID) using capillary column, using Netrojen Gas as carrier gas.
Keywords: fatty acid , milk composition ,cow, sheep, goat |
الكاتب |
فاروق قنديل , محمد حريتاني , خليل بخيت الحمود |
الملخص |
أجريت مقارنة كمية ونوعية لمكونات الحليب و الأحماض الدهنية الموجودة في حليب ( الأغنام والماعز والأبقار ) المنتشرة في محافظة دير الزور , في الشهر الثاني من فترة الإرضاع , في شهر تشرين الثاني لعام 2010 , وتم تنفيذ البحث في مركز البحوث العلمية بمدينة دمشق . تم تحديد نسبة الماء ونسبة البروتين ونسبة الدسم ونسبة المواد الصلبة , كما تم تحديد كمية ونوع الأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة ونسبها المئوية في دهون حليب الحيوانات المجترة , وذلك باستخدام تقنية الكروماتو غرافيا الغازية GC_FID , واستعمال عمود شعري من نوع (CP_sil 88) وغاز النتروجين كغاز حامل .
الكلمات المفتاحية :الاحماض الدسمة ,مكونات الحليب ,أبقار ,اغنام ,ماعز . |
Alfurat University @ 2024 by SyrianMonster | All Rights Reserved