دراسة الأحماض الدسمة وبعض مكونات الحليب لأصناف مختلفة من الحليب في محافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 18,pp 322-339| Cite as
Study of fatty acids and some milk composition in different types of milk in Der Ezaur City
authors
Farouk Kandeel , Mohammad Hretani , Khaleel Hamood
Abstract

Compare for milk composition and fatty acids for kinds (sheep, Goat, cow). where we had standed this study in Master laboratory science college- Al furat University in Der Azaur city.

Where we had token milk samples from Der Azaur city , October - 2010. Where identifying water rate, protein rate, fat rate and total solid rate, identifying saturated and unsaturated fatty acids and percent in three milk species, so using Gas Chromatography technology (GC-FID) using capillary column, using Netrojen Gas as carrier gas.

 

Keywords: fatty acid , milk composition ,cow, sheep, goat

الكاتب
فاروق قنديل , محمد حريتاني , خليل بخيت الحمود
الملخص

أجريت مقارنة كمية ونوعية لمكونات الحليب و الأحماض الدهنية الموجودة في حليب ( الأغنام والماعز والأبقار ) المنتشرة في محافظة دير الزور , في الشهر الثاني من فترة الإرضاع , في شهر تشرين الثاني لعام 2010 , وتم تنفيذ البحث في مركز البحوث العلمية بمدينة دمشق .

تم تحديد نسبة الماء ونسبة البروتين ونسبة الدسم  ونسبة المواد الصلبة , كما تم تحديد كمية ونوع الأحماض الدهنية المشبعة وغير المشبعة ونسبها المئوية في دهون حليب الحيوانات المجترة , وذلك باستخدام تقنية الكروماتو غرافيا  الغازية GC_FID , واستعمال عمود شعري من نوع (CP_sil  88) وغاز النتروجين كغاز حامل .

 

الكلمات المفتاحية :الاحماض الدسمة ,مكونات الحليب ,أبقار ,اغنام ,ماعز .