تأثير استخدام أنواع مختلفة من الزيوت في الكفاءة الإنتاجية وتركيب الذبيحة للفروج
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 17,pp 322-343| Cite as
Effect of using some oils on broiler performance and carcass composition
authors
Wahidu Ezzo , Riad Qusaybati , Hassan Tarsha
Abstract

This experiment was designed to determine the effect of supplementing practical diets with some oils : olive oil, soya been oil, fish oil, and linseed oil on broiler performance (live body weight, feed conversion ratio (FRC), carcass yield and abdominal fat. A total of 400 one day old broiler chicks were used. They were distributed into eight groups containing 50 chicks each. Eight vegetable diets were prepared, they were: 1- soya been oil (control), 2- olive oil, 3- fish oil, 4- linseed oil, 5- mixture of olive oil and linseed oil, 6- mixture of olive and fish oil, 7- mixture of linseed and fish oil, 8- mixture of olive oil, fish, and linseed oil. All diets were composed of yellow corn and soya been meal(44%), and other supplements and formulated to meet NRC,1994 requirements. Chicks were fed until 6 weeks, and weighed separately at the end of every week, and feed conversion ratio (FCR) was estimated as well as carcass yield, and abdominal fat. The result showed significant increase in growth rate (p<0,05) at young age (3 weeks) in birds which fed on control (soya been oil) and also (FCR) was better, At older age 6 weeks) linseed oil diet improved non significantly growth rate and FCR. In female birds, no significant difference were observed in total carcass yield or thigh muscle yield among the groups compared to control. However there was significant difference (p<0,05) in breast muscle, when comparing females fed on linseed oil to females fed on control (soya been oil). The same observed in female fed on fish oil. Adding olive oil 3% and linseed oil 3% in the diet led to significant difference (p<0,01) in breast muscle when compared to control. The best result for abdominal fat was observed when linseed oil was added to diet with significant difference (p<0,05) compared to control. Male birds in all groups showed better carcass yield, thigh muscle, and breast muscle and less abdominal fat than those fed on control diet, but with no significant difference

Key words: carcass yield - feed conversion ratio - fish oil - vegetable oil – abdominal fat percentage

الكاتب
ط.ب.وحيدو عزو, رياض قصيباتي, حسن طرشه
الملخص

أجريت هذه التجربة لتحديد تأثير الخلطات العلفية الحاوية على بعض الزيوت مثل زيت الزيتون، وزيت الصويا، وزيت بذر الكتان، وزيت السمك على الكفاءة الإنتاجية للفروج (متوسط الوزن الحي، معامل تحويل العلف التراكمي، نسبة التصافي ونسبة دهن البطن). أجريت التجربة على 400 صوص فروج بعمر يوم واحد غير مجنسة من أحد الهجن التجارية المتوفرة في سورية. وزعت الصيصان على 8 مجموعات كل منها مؤلف من 50 صوصة. تم تركيب 8 خلطات علفية نباتية تتألف من الذرة الصفراء وكسبة فول الصويا (44%) والمتممات المختلفة، وتختلف فيما بينها بمحتواها من الزيوت: الخلطة الأولى (الشاهد) تحتوي على زيت الصويا، الخلطة الثانية تحتوي على زيت الزيتون، الخلطة الثالثة تحتوي على زيت السمك، الخلطة الرابعة تحتوي على زيت بذر الكتان، الخلطة الخامسة تحتوي على مزيج من زيت الزيتون وزيت بذر الكتان، الخلطة السادسة تحتوي على مزيج من زيت الزيتون وزيت السمك، الخلطة السابعة تحتوي على مزيج من زيت بذر الكتان وزيت السمك، الخلطة الثامنة تحتوي على مزيج من زيت الزيتون وزيت السمك وزيت بذر الكتان وتلبي هذه الخلطات بالاحتياجات الغذائية لمراحل التربية وفقا للجداول العلفية الأمريكية (1994 ,NRC). استمرت التجربة لمدة 6 أسابيع ، تم خلالها وزن الطيور بشكل إفرادي أسبوعيا وحساب معامل تحويل العلف التراكمي ونسبة التصافي ونسبة دهن البطن. بينت النتائج في الأعمار الصغيرة (3 أسابيع) أن خلطة الشاهد (زيت الصويا 6%) أدت إلى زيادة معنوية في سرعة النمو ( 05. 0>P)وتحسن معامل تحويل العلف. في الأسبوع السادس أبدت مجموعة زيت بذر الكتان 6% سرعة نمو أفضل ولكن دون فروق معنوية، وكذلك بالنسبة لمعامل التحويل العلفي. عند مقارنة مجموعات الإناث لم يلاحظ فروق معنوية عند دراسة مؤشرات نسبة التصافي وتركيب الذبيحة، فقد أبدت مجموعة زيت بذر الكتان أفضل النتائج وبفارق معنوي ( 05. 0>P) مقارنة بمجموعة الشاهد. وبالنسبة لدهن البطن أفضل النتائج كانت المجموعة زيت بذر الكتان 6% وبفارق معنوي ( 05. 0>P)، بينما أبدت كافة المجموعات نتائج أفضل من مجموعة الشاهد ولكن دون وجود فروق معنوية عند مقارنة مجموعات الذكور.