مقارنة بعض مؤشرات الأداء الإنتاجي للدجاج الرومي مع الفروج
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 1,pp 168-193| Cite as
Comparing some of productive parametars between turkey and broiler
authors
Mohammed A.saadi, Moussa Aboud, Kaes T.mohammed, Mohammed Al-Karki
Abstract

An experiment designed to compare some of productivity  parameters between broilers and turkey chicks for fattened  to choose the suitable kind for meat production.The research was carried out on (900) broiler chicks of the hybrid (Hibrd) and (900) turkey chicks of the hybrid (Big 6) from BUT strain 

-The birds of broiler were fattened until 7 weeks ,and 18 weeks for turkey birds.

- All birds were weighed individually ,and feed consumption was adjusted weekly.

- 20 birds per different group of birds were randomly selected ( 10 male , 10 female) with   weight close to mean weight for each group of birds (broiler and turkey). Then all selected birds were slaughtered and evaluated.

- The chemical composition was evaluated for edible parts which were taken from dissecting 6 birds from each group of birds ( 3 male , 3 female).

- We found that 1 Kg of edible part has (171g total protein, 178 g crude fat , and 8.38 Mj metabolic energy) for broiler , whereas from turkey were ( 193 g , 92 g , 5.87 Mj)respectively.

- Feed ,total protein , and energy consumption for getting 1 Kg body weight for broiler were little than for those for turkey and were (2.25 Kg , 366.75 g , 28.5 Mj), ( 2.74 Kg , 463.2 g , 34.8 Mj) for broiler and turkey respectively.

- The requirements of total protein for getting 1 Kg meat and edible's total protein for turkey compare with broiler low , but turkey's requirements of metabolic energy for getting 1 Kg meat little than requirements of broiler, and  higher for getting 1 kg total protein in edible parts.

- The rate of feed's protein conversion into edible's protein for turkey better than for broiler (31.3%) compare with ( 27.5%).

 

Finally , some economic calculations were runs with feed prices obtained from the feed mill, price of 1 Kg meat for broiler and turkey. Accordingly market's pieces.

 

Overall, the indicator of profitability for turkey was better than broiler (132.2% ,47.3%)respectively, which equal yearly 330.5 % ,269.6 % respectively.   

 

key Words : Broiler , Turkey ,Profitability Indecator.

الكاتب
محمد ايمن السعدي,موسى امين عبود ,قيس محمد ,محمد الكركي
الملخص

نفذ البحث على 900 صوص رومي من سلالة BUT والمسمى Big 6  ، و900 صوص من هجين الفروج هبرد في منطقة الكسوة في إحدى المزارع الخاصة. تمت رعاية فراريج الدجاج إلى عمر 7 أسابيع أما الرومي إلى عمر 18أسبوع . كما تم ضبط وزن الجسم أسبوعياً لمجموعات الطيور المختلفة وكذلك استهلاك العلف ، وبعد نهاية الرعاية تم أخذ 20 طيراً(10 ذكر + 10أنثى) من كل نوع وبشكل عشوائي وبأوزان قريبة من المتوسط العام لكل مجموعة طيور(رومي,دجاج) وتم ذبح هذه الطيور وتقييمها فيما بعد وقُيم التركيب الكيميائي للأجزاء المأكولة المتحصل عليها من تشريح 6 طيور من كل مجموعة( 3 ذكور و3 إناث). وتبين بأن كل1 كغ أجزاء مأكولة يحتوي على 171غ بروتين كلي و178غ دهن خام 8.23 ميغا جول طاقة استقلابية عند الدجاج, بالمقارنة مع 193غ بروتين كلي و92غ دهن خام و5 ميغاجول عند الرومي ، وكان استهلاك العلف والبروتين الكلي والطاقة الاستقلابية  ME للحصول على 1كغ وزن حي عند فراريج الدجاج أقل بالمقارنة مع الرومي وكانت على التوالي (2.25 كغ , 366.75 غ , 28.5 ميغاجول).

انخفضت احتياجات الرومي من البروتين الخام للحصول على 1كغ لحم وبروتين كلي في الأجزاء المأكولة بالمقارنة مع احتياجات فراريج الدجاج ، أما بالنسبة لاحتياجات الرومي من الطاقة الاستقلابية للحصول على 1 كغ لحم فكانت أقل بالمقارنة مع فراريج الدجاج ، ولكن كانت أعلى للحصول على 1 كغ بروتين بالأجزاء المأكولة. كان ناتج تحويل البروتين الخام للعلف إلى بروتين أجزاء مأكولة عند الرومي أفضل وبلغ 29.2% بالمقارنة مع28.7% عند فراريج الدجاج.

تم في نهاية البحث إجراء بعض الحسابات الاقتصادية بالاعتماد على سعر العلف ، وسعر 1 كغ لحم تبعاً لسعر السوق . وعلى العموم كان مؤشر الربح لقطيعي الرومي والفروج على التوالي 132.2% ، 47.3% وهو يعادل سنوياً 330.5% و 269.6% على التوالي.

 

الكلمات المفتاحية  : الفروج , الرومي ، مؤشر الربح .