تأثير بعض منظمات النمو النباتية على استقلاب الزيت والكربوهيدرات في بذور وبادرات الذرة الصفراء
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 19,pp 230-249| Cite as
Effect plant growth regulators on metabolism of carbohydrate and fat in seedling and seeds of Zea Mays
authors
Ahmad Malo , Tahani Alhorane
Abstract

This research aim to study the effects of plant growth regulators which include IAA, 2,4-D and IBA, on simple carbohydrate metabolism - hexoses, pentoses, and starch, beside anabolic carbohydrate that include cellulose. The research deal with the effects of the mention plant growth regulators on zea may's seedling mesochotyl segments(Guta82)which isolated and incubated with solutions of IAA, 2,4-D, and IBA for 20 hours. The analysis showed differences in carbohydrate groups concentration between water and the plant growth regulators. In the second case study, seeds were soaked in definite concentration (200 mg/l) of the regulators solution for 4 hours before plantation for 9 days in order to study lipid concentration (TAG) remain without any change in their concentrations in second case study. Acid value and saponification value of the lipids extracted from the treated sample (oil), showed differences in their value. 

KEYWORDS: Plant growth regulators , Carbohydrates, Zea May's, acid value, saponification value.

الكاتب
أحمد مالو , تهاني محمد حوراني
الملخص

يهدف البحث الى دراسة تأثير بعض منظمات النمو النباتية : حمض الاندول الخلي (   IAA   ) وثنائي كلورو فينوكسي حمض الخل (2,4-D) واندول حمض الزبدة (IBA) على استقلاب السكريات الذوابة (السداسية والخماسية ) والكربو هيدرات الادخارية (النشاء والبنتوزانات ) والسكريات البنيوية السيللوز ) المتواجدة في خلايا مقاطع بادرات نبات الذرة الصفراء المستنبتة لمدة 6 أيام وذلك بعد 20 ساعة من عزلها وحضنها بمحاليل المركبات المدروسة كما تمت دراسة تأثير نقع بذور الذرة بمحاصيل منظمات لنمو النباتية المدروسة (200ملغ/  ل) لمدة 4 ساعات على محتواها من ثلاثي اسيل الغليسرول وذلك خلال تسعة أيام من نموها.  بينت النتائج التي تم التوصل اليها أن حضن مقاطع بادرات الذرة المستنبتة بالماء المقطر قد أدت إلى انخفاض تراكيز أنواع الكربوهيدرات في خلاياها، ولم تبد منظمات النمو تأثيرا واضحا على تفكك الشحوم في البذور النامية ولكنها غيرت قيم كل من قرينة التصبن وقرينة الحموضة الزيت المستخلص. 

الكلمات المفتاحية : منظمات النمو النباتية ,الذرة الصفراء , الكربوهيدرات , قرينة التصبن وقرينة الحموضة (IBA)