نمو بكتيريا بروبيوتيك lactobacillus acidophilus LA-5,lactobacillus casei 431,Bifidobacterium animalis subsp lactis (Bb12) وانتاج حمض اللبن في بيئة الحليب المجفف خالي الدسم المعاد تشكيله و MRS
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 19,pp 117-136| Cite as
The growth of probiotic bacteria,lactobacillus acidophilus LA-5,lactobacillus casei 431,Bifidobacterium animalis subsp lactis (Bb12) and production of lactic acid in a skim milk powder reconstitut and MRS broth
authors
Antoine Tayfour
Abstract

This study investigated the growth of three strains probiotic bacteria, Lactobacillus acidophilus LA-5, Lactobacillus casei 431, Bifidobacterium.animalis subspp lactis (Bb12) .They were incubated in media of milk powder reconstituted by 12% and MRS broth .The enumeration of three strains were estimated after 2,4,6 and 18 hours of incubation in previous media. Statistical analysis results showed existence of significant differences between two media. Although the number of three strains of bacteria in the media of milk powder was high, the MRS media was the best .Also there were significant differences between the incubation times, as the incubation time increased, the number of bacteria increased, The mean numbers of the three strains mentioned above were 1x10^9,1.7x10^9 and1.1x10^9 cfu/g  respectively after 18 hours of incubation in media of milk powder, while in MRS media were 1.3x10^9,3.2x10^9and 2.8x10^9cfu/g respectively. As well as the results showed that Lactobacillus acidophilus LA -5 had the higher capacity to produce acidity within 6 hours of incubation compared with other strains,while the strain Lactobacillus casei-431 had the lowest capacity to produce acidity in 6 hours by using milk powder media. The results showed that Bifidobacterium.animalis subspp lactis (Bb12) had the most capacity to reduce the pH within 6 hours of incubation in MRS media, which reached to 4.3 while Lactobacillus acidophilus LA-5 had the least capacity to reduce the pH which reached to 4.6 within 6 hours of incubation at 37 ° C.

key words: Probiotic , Lactobacillus acidophilus-LA5 , Lactobacillus casei 431, Bifidobacterium animalis subspp lactis (Bb12).

الكاتب
د.أنطون طيفور
الملخص

استخدمت في هذه الدراسه بكتيريا Lactobacillus acidophilus LA-5 ,    Lactobacillus casei 431,Bifidobacterium.animalis subsp lactis(Bb12)   وتم تنميتها في بيئة الحليب المجفف المعاد تشكيله بنسبة 12% وبيئة الMRS السائله وقدرالعدد البكتيري للسلالات بعد 2,4, 6, 18 ساعة من الحضن في البيئات المستخدمه, وتشيرنتائج التحليل الاحصائي الى وجود فروقات معنويه بين البيئتين حيث كانت بيئة ال MRS الافضل في تنمية هذه السلالات مع العلم أن عدد الأنواع الثلاثة من البكتيريا في بيئة الحليب المجفف كانت عاليه ، كذلك بينت نتائج التحليل الى وجود فروقات معنويه بين اعداد البكتيريا باختلاف مدة الحضن حيث زاد عدد البكتيريا بزيادة مدة الحضن فقد بلغ المتوسط الحسابي لعدد الانواع الثلاثه بعد 18 ساعة من الحضن في بيئة الحليب المجفف 1X109 و1.7X109 و1.1X109 خليه /غ على التوالي، أما في بيئة الMRS فقد بلغ المتوسط الحسابي لأعداد البكتريا 1.3X109 و3.2X109 و2.8X109 خليه /غ على التوالي , كذلك تشير نتائج التحليل  الى أن سلالة بكتيريا الـ  Lactobacillus acidophilus LA-5  قادرة على إنتاج حموضة أعلى خلال 6 ساعات مقارنة مع السلالات الاخرى وكانت Lactobacillus casei 431 أقل الانواع مقدرة على إنتاج الحموضة خلال 6 ساعات عند تنميتهما في بيئة الحليب المجفف, كما بينت النتائج ان (Bb12 ) Bifidobacteriu animalis subsp lactis) كانت الاقدر على خفض الpH خلال 6 ساعات من الحضن في بيئة ال   MRSحيث بلغت درجة الـ pH  4.3 وان السلالة  -5 Lactobacillus acidophilus LA الاقل مقدرة على خفضه حيث بلغت درجة الـ pH  4.6وذلك عند التحضين لمدة 6 ساعات بحرارة 37 م°.

الكلمات المفتاحية: بروبيوتيك , Lactobacillus casei 431   Lactobacillus acidophilus LA-5 ,Bifidobacterium animalis subsp lactis(Bb12