دراسة تأثير الحفظ والتبريد على ثمار الليمون
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 20,pp 338-355| Cite as
Study the effect of cryopreservation on the fruits of lemon
authors
Gamal Kerak , Fatih Abdel Halim
Abstract

This research has been in storage the fruits of lemon (municipal) in the conditions ofthe storage unit and the government in Deir Al Zour cooling to 5°C and relative humidity 85-90%. We have conducted specific tests (moisture content - pH sugar content - the content of the ash - Vitamin C), and according to time periods starting from the witness (Fruit not stored) through periods (15 day store - a month - month and a half - two months - two and a half - three months).

Observed during these tests and the presence of significant differences during the periods mentioned, and for most indicators studied, especially ash content of vitamin C, which shows a significant decrease in quantity after 3 months of storage.

 

Key words: cryopreservation, lemons, vitamin C.

الكاتب
جمال كرك , فاتح عبد الحليم
الملخص

تم في هذا البحث تخزين ثمار الليمون (البلدي)في ضروف وحدة الخزن والتبريد الحكومية بدير الزور على 5م  ورطوبة نسبة 85-90%. لقد اجريت الاختبارات المحددة (المحتوى الرطوبي_درجة الحموضة - PH - _محتوى السكريات _محتوى الرماد فيتامين c وذلك في فترات زمنية بدات من الشاهد (ثمار غير مخزنة )مرورا بالفترات (15 يوم تخزين _شهر _شهر ونصف_شهرين _شهرين ونصف_ثلاثة اشهر). لوحظ من خلال الاختبارات وجود فروق معنوية خلال الفترات المذكورة لكل المؤشرات المدروسة باستثناء مؤشر الرماد  وبخاصة محتوى ثمار الليمون من فيتامين c حيث بلغ الانخفاض اعلى قيمة بمعدل 16,87 ملغ وذلك بعد مرور ثلاثة اشهر تخزين ثمار الليمون البلدي.

الكلمات المفتاحية: الحفظ بالتبريد ، ثمار الليمون، فيتامين C.