تأثير استخدام ثمار السنديان (الدوام) كمصدر للطاقة بديلا عن الشعير في المؤشرات الإنتاجية لخراف العواس السورية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 20,pp 147-159| Cite as
The effect of using oak berries as an energy resource instead of barley , on the productive parameters of Syrian Awassi lambs
authors
Tawfik Dalla
Abstract

The aim of this study was to evaluate the effect of using the oak berries as an energy resource instead of barley , on the productive parameters of the Syrian Awassi lambs. Tow diets were used , the first contained barley as a control , while the second one contained the oak berries where the cotton seed cake was used to increase the protein fraction.

The experiment lasted for eight weeks and the results showed that the amount of food consumed was not affected by the type of the bush and reached 697 g / day in the witness and 698.5 g / day in the transaction.

When we express the amount consumed for the weight of a representative 0.75, we find that the quantity dealt with was 2.48.58 ± 2.3 g / kg for users versus 50.16 ± 2.04 g / kg for the treatment and the average daily rate of increase in weight, 231.5 ± 14.64 g, 208,4 ± 9.17 g of the witness and the treatment significant differences in favor of the witness as well as the coefficient of conversion of the witness where the best was 3.07 ± 0.16 for users versus 3,39 ± 0.10 for the treatment of significant differences.( p<0.05)

The disappearance of dry matter in situ was 67,5 % in the control and 63,75%

In the oak diet ,and the protein efficiency ratio was 2.14±0.10 % and 1.99±0.06% respectively. Although these results indicate the preference of barley diet , we could use the oak berries diet because of its price and redundancy ,so the treated animals were well grown and did not show any negative side – effects.

 

Key words : oak berries , energy resource , productive parameters , disappearance of dried matter index , Syrian Awassi .

الكاتب
توفيق دلا
الملخص
تهدف هذه الدراسة إلى استخدام ثمار السنديان (الدوام) في علائق تسمين الخراف كمصدر للطاقة بديلا" عن الشعير لذلك تم استخدام 6 خراف ذكور عواس قسمت إلى مجموعتين ووضع كل خروف في قفص مستقل لمدة عشرة أيام قبل إجراء التجربة للتأقلم وقدمت للمجموعتين نفس العليقة تقريبا" مع اختلاف مصدر الطاقة وتمت زيادة كمية كسبة القطن لمعادلة نسبة البروتين نظرا" لأن ثمار السنديان تحوي نسبة أقل من البروتين الخام .
المجموعة الأولى :  G1 الشاهد كان مصدر الطاقة فيها الشعير .
المجموعة الثانية : G2  المعاملة كان مصدر الطاقة فيها ثمار السنديان المجروشة .
واستمرت التجربة لمدة ثمانية أسابيع ودلت النتائج إلى أن كمية الغذاء المستهلكة لم تتأثر بنوع العليقة وبلغت 697 غ/يوم في الشاهد  و 698.5غ/يوم في المعاملة  .
وعندمــــــــا نعبــــــر عــــــــن الكمية المستهلكة بالنسبة للوزن التمثيلي0,75 لها نجد أن الكمية المتناولة كانت 2.48.58±2.3غ/كغ للشاهد مقابل 50.16 ± 2.04 غ/كغ للمعاملة وكان متوسط معدل الزيادة اليومية في الوزن 231.5 ±14.64غ  , 208,4 ± 9.17 غ للشاهد والمعاملة بفروق معنوية لصالح الشاهد وكذلك كان معامـــل التحويل أفضل للشاهد حيث بلغ 3.07 ± 0.16 للشاهد مقابل 3,39 ± 0.10 للمعاملة وبفروق معنوية.( p<0.05 ) أما معامل اختفاء المادة الجافة in situ  فقد كان في الشاهد 67,5 % مقابل 63,75 % للمعاملة وقد بلغ معامل كفاءة البروتين 2.14 ± 0.10 % للشاهد و 1.99 ± 0.06 % للمعاملة ومع أن معظم المعايير كانت أفضل للشعير إلا أنه يمكن استخدام ثمار السنديان كمصدر معقول للطاقة لانخفاض سعره وتوفره بكميات كبيرة مع العلم أن الخراف لم يظهر عليها أي تأثير جانبي غير مرغوب وحققت معدلات نمو جيدة .