تأثير طرائق التحضير المطبقة على الفليفلة في محتواها من حمض الأسكوربي
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 20,pp 128-146| Cite as
Effect of Processing Methods Applied to Capsicum on Ascorbic Acid Content
authors
Nadira Sarkis
Abstract

The amount of Ascorbic acid in fresh red capsicum were determined, by using a  high performance liquid chromatography with UV detector  . The used column was ODS with dimension (25 cm x 4.6 mm) and Meta phosphoric acid  pH = 2.8 as mobile phase. A new chromatographic conditions were used for determination and separation of Ascorbic acid .The separation and determination processes were characterized by a complete resolution and high precision accuracy for all the results.

In this work the effect of processing methods such as cutting, squeezing and cooking) which are applied to capsicum on Ascorbic acid content was studied. The results  indicated  that cutting capsicums caused a decrease in  Ascorbic acid with losses from 6.53% to 23.77%,whereas squeezing capsicums caused a decrease in  Ascorbic acid with losses from 29.69% to 65.09%,while cooking capsicums in water caused a greater decrease in Ascorbic acid with losses from 59.10% to 89.37% .

 

Keywords: Separation, Ascorbic Acid, HPLC, Capsicum.

الكاتب
نظيرة سركيس
الملخص

حُدِّد في هذا البحث محتوى الفليفلة الحمراء الطازجة من حمض الأسكوربي بطريقة الكرماتوغرافية السائلة عالية الأداء وباستخدام  كاشف الأشعة فوق البنفسجية بعد اختيار الشروط المثلى لفصل وتحديد حمض الأسكوربي، ثم دُرِس تأثير عمليات التقطيع والهرس والطهي في محتوى الفليفلة من حمض الأسكوربي، وحُسبت النسبة المئوية لفقد حمض الأسكوربي نتيجة لعمليات التحضير المطبقة على الفليفلة الطازجة. قورن بين محتوى حمض الأسكوربي في الفليفلة الطازجة المقطعة والمهروسة والمطهية ، ثم حُسبت النسبة المئوية لفقد حمض الأسكوربي  بعد عمليات التحضير المطبقة على الفليفلة .

أوضحت النتائج أن تقطيـع الفليفلة ينقص كميــة حمض الأسكوربي بحـدود من6.53% إلى25.95% ، في حيـن أدى هرسـها إلى نقصان في كميـة حمض  الأسـكوربي بحدود من 29.69% إلى 65.09%   ، بينما أدى طهيها بوجود الماء إلى نقصان في هذه الكمية بحدود من59.10 % إلى89.37 %.
 
الكلمات المفتاحية:حمض الأسكوربي،الفليفلة ، كروماتوغرافيا السائلة عالية الآداء .