دراسة تأثير استبدال کسبة فول الصويا بكسبه القطن على استهلاك العلف ومعايير الدم عند أبقار الفريزيان
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 5, issue 18,pp 236-251| Cite as
Study of the effect of substituting soybean meal with cotton fiber for feed consumption and blood standards in Friesian cows
authors
Toma Hana, ,Mamdoh Alsaed Rabah , Mohammad
Abstract

The experiment was conducted on two groups of frazian cows when the were in the season of milking. The first season has ten cows .The arerage weight of them was 20+500 kilogram a live. The circumstaneres of taking care and living were a like and a similar sack of diet element was given to them except the sack of the experimental group where there was an exchange of soya beans grits of 2,5 kilogram with a 2,5 kilogram cotton grist.

The results showed that the exchange of soya beans grape with cotton grape in cows diet did not effect meaningfully the consumption of the dry subject . on the contrary, it led to a  development in the consumption of the raw-protein digested and adjust.

The results also showed that the addition of Soya beans grape to the cows diet had led to a decrease in the activity of S G P T , S G O T, L D H, C K IN the plasma of blood . Also, the criteria of the protein activity had been influenced except the Yoria where as the status Glocous increased . cholesterol level decreased. The addition did not effect the level of fats and of the mineral elements.

 

Key Words: Frazian cows , Soya beans grape, Nutrition , diet consumption, milk productivity

 

الكاتب
توما حنا ,ممدوح السيد رباح ,محمد ذياب العلي
الملخص

نفذت التجربة على مجموعتين من أبقار الفريزيان وهي في موسم الحلابة الأول ضم كل منها 10 بقرات بمتوسط وزن حي 500±20 كغ وقد تماثلت ظروف الرعاية والإيواء الأبقار المجموعتين وقدمت إليها عليقه متماثلة في موادها العلفية باستثناء اختلاف عليقه مجموعه التجربة باستبدال 2.5كغ کسبة صويا ب2.5كغ کسبة قطن.

وقد بينت النتائج أن استبدال کسبة الصويا بكسبه القطن في علائق الأبقار لم تؤثر معنويا في استهلاك المادة الجافة وإنما أدى إلى تحسن في استهلاك البروتين الخام والمهضوم ومعادل النشا. 
وأظهرت النتائج أيضا أن إضافة كسبة فول الصويا إلى علائق أبقار ادت الى انخفاض نشاط الأنزيمات SGpt,SGot,LDH,CK في مصل الدم وأيضا لم تتأثر معايير إستقلاب البروتين (باستثناء اليوريا) بينما ارتفع مستوى الغلوكوز وانخفض مستوى الكوليسترول ولم يؤثر بمستوى الدهون والعناصر المعدنية.
 
الكلمات المفتاحية: أبقار الفريزيان، كسبة فول الصويا، التغذية، استهلاك العلف، إنتاج الحليب.