دراسة واقع إنتاج السجق الطازج محليا لتحديد مدى صلاحيته كمنتج غذائي
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 1,pp 1-16| Cite as
A survey of local fresh sausages production to determine its suitability as nutritional product
authors
Abd Alhakem Azizia, Sabah yazji
Abstract

The objective of this investigation was to Study some quality parameters of fresh sausages locally prepared and compare it with Syrian Standardization and Metrology. Chemical analysis i.e. (moister, total of solids, protein, fat, carbohydrates and ashes contents), also microbiological studies (total account, Salmonella spp, Staphylococcus aureus, Listeria and E.coli), and sensory evaluation have been carried out to determine the acceptability of fresh sausages. Samples were collected from 10 different location in Damascus and Damascus urban (Zablatani, Doilah, Jarmana, Mizza, Abo Rimaneh, Bab Toma, Ain Tarma, Zamalka, Pabila and Kassa). According to the chemical, microbiological and sensory evaluation results and comparing with Syrian Standardization and Metrology the sausages samples from (Abo Rimaneh, Mizza and Kassa) were the best, then sausages samples from (Bab Toma and Zablatani). Sausages samples from (Jaramana, Doilah, Ain Tarma, Zamalka and Pabila) did not mach Syrian Standardization and Metrology levels.   

Keyword: Fresh Sausages, Chemical, Microbiological, Sensory evaluation  

الكاتب
عبدالحكيم عزيزية, صباح يازجي
الملخص

هدف البحث إلى دراسة بعض معايير الجودة للسجق الطازج المصنع محليا لمعرفة مدى تطابقه مع المواصفة القياسية السورية من حيث المحتوى الميكروبي وصلاحيته كمنتج غذائي. ولتحقيق هذا الهدف كان لابد من إجراء مجموعة من التحاليل الكيميائية اشتملت على تقدير نسبة (البروتين، الدهون، الرماد، الرطوبة، الكربوهيدرات)، إضافة إلى مجموعة من التحاليل الميكروبيولوجية (التعداد العام للأحياء الدقيقة،  Salmonella, Stapylococcus aureus, E.coli, Listeria)، وأخيرا الصفات الحسية. تم جمع عينات السجق الطازج المحضر محليا من عشرة مناطق تشمل دمشق وضواحيها (زبلطاني، دويلعة، جرمانا، مزة، أبو رمانة، باب توما، عين ترما، زملكا، ببيلا، قصاع). بناء على معطيات نتائج التركيب الكيميائي و الصفات الميكروبية والصفات الحسية للسجق الطازج المحضر محليا وبالمقارنة مع المواصفة القياسية السورية نجد أن عينات السجق من مناطق أبو رمانة والمزه والقصاع كانت من أفضل العينات ومطابقة للمواصفة القياسية السورية تليها مباشرة عينات السجق من منطقتي باب توما والزبلطاني. بينما جاءت عينات السجق من مناطق جرمانا، دويلعة، عين ترما، زملكا وببيلا مخالفة لما جاء في المواصفة القياسية السورية.

الكلمات المفتاحية: سجق طازج، تركيب كيميائي، صفات ميكروبية، صفات حسية