تأثير إضافة الفلافومايسين® إلى خلطة العلف في بعض المؤشرات الإنتاجية لفروج اللحم (الهجين التجاري Ross)
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 6, issue 23,pp 206-221| Cite as
Effect of Flavomycin® Supplementation in Ration on some Productive Indicators of Broiler Chicks (Hybrid Ross)
authors
Bushra Ismail Al - Troudi
Abstract

This research was carried out in a special poultry farm located in Aleppo, country. A total of 150 one day-old broiler chicks (hybrid Ross) were used. Opened house system was used for rearing on floor pens. The chicks divided randomly into three equal groups. each group involved 50 chicks. One group considered as control, the second group and the third one were fed a control ration (based on corn and soybean meal) supplemented with Flavomycin® by (0.01%) and (0.02%) respectively. All treatments were applied beginning from four-day chicks old up to sixth week of age.

The main results showed that the addition of Flavomycin® to the ration led to increasing chicks live body weight of the second and the third groups significantly (P<0.05) 14.1% and 14.36%, significant increase (P<0.05) in weight gain in the average 14.42% to 14.68%, improving feed efficiency in the average 21.33% to 26.67% respectively. Also mortality rat has been reduced in the second and the third groups 12% and 16% respectively and the viability has been increased in the same groups.

It could be concluded that supplementation of Flavomycin® in ration at 0.01% to 0.02% has improved productive performance of broiler chicks, while 0.02% has been better than 0.01% .

Key words: Flavomycin®, Productive performance, broiler chicks (Hybrid Ross).

الكاتب
بشرى إسماعيل الطرودي
الملخص

نفذ البحث في مزرعة لتربية الفروج في منطقة الباب شرقي حلب، واستخدم فيها 150 صوص فروج من الهجين التجاري Ross، في حظيرة ذات النظام المفتوح والتربية الأرضية من عمر يوم وحتى عمر ستة أسابيع، وغذيت بخلطة غذائية متوازنة كاملة القيمة الغذائية. أخذ الوزن الحي الفردي للطيور منذ اليوم الأول ثم رقمت ووزعت عشوائياً إلى ثلاث مجموعات متساوية ضمت كل منها خمسين طيراً، كانت إحداها شاهداً، بينما أضيف الفلافومايسين® إلى خلطة العلف في المجموعة الثانية والثالثة بنسبة 0.01% و0.02% على التوالي. أظهرت النتائج أن إضافة الفلافوماسين أدت إلى زيادة معنوية (P<0.05) في متوسط الوزن الحي لطيور المجموعتين الثانية والثالثة بلغت 14.1% و14.36% على التوالي، وتفوق معنوي (P<0.05) في متوسط الزيادة الوزنية تراوح من 14.42% إلى 14.68%، كما ارتفعت كفاءة التحويل الغذائي بنسبة تراوحت من 21.33% إلى 26.67%، وذلك لكامل مرحلة التسمين على التوالي مقارنة مع الشاهد. كما انخفضت نسبة النفوق في المجموعتين الثانية والثالثة بمقدار 12% و16%. يمكن الاستنتاج من نتائج هذا البحث أن إضافة الفلافوماسين بنسبة 0.01% إلى 0.02% في خلطة العلف أدى إلى تحسن معنوي في الأداء الإنتاجي للفروج، عن طريق رفع المقاومة العامة للطيور وبالتالي رفع نسبة الطيور الحية المتبقية، وأن إضافة الفلافوماسين بنسبة 0.02% كانت أفضل من النسبة 0.01%.