دراسة تأثير إضافة منقوع مسحوق العدس في التركيب الكيميائي للسجق المحلي المصنع و المخزن بالحفظ التبريدي.
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 6, issue 23,pp 49-72| Cite as
The study of influence of adding the dipped lentis powder to the chemical components of the local sausage made and stored for the refrigerated stronge
authors
Jamal karak , Fatih Abd ALhamed, Aulfat ALjned
Abstract

Migrant remittances have got recently great importance and increasingly by many international organizations and institutions, All reports issued by the World Bank have confirmed on the role of immigrants in accelerating the development through regular remittances they send to their country of origin. From this point of this research will deal with the study and analysis of the role of migrants' remittances Syrians in financing economic development by comparing with migrants remittances in neighboring Arab countries. The researcher concluded that the low volume of the Syrian economy benefit from the resources of Syrian migrants, which shows through the following indicators:

1. Decreasing of Syrian migrants' remittances compared with the migrants remittances in neighboring Arab countries.

2. Despite the success of Syrian banks in the increase in deposits of foreign exchange to non-residents more than 14 times between 2005 and 2010 its percentage is still simple compared with the whole deposit foreign exchange in Syrian banks, and it did not exceed the figure of 3% in 21% while it reached 1% in Lebanese banks for the same year. 

الكاتب
جمال كرك , فاتح عبد الحميد , ألفت الجنيد
الملخص

يهدف البحث إلى بيان امكانية تأمين متطلبات المستهلكين من مصنعات لحمية (السجق) ذات قيمة بروتينية عالية لفئات المجتمع المختلفة وذلك من خلال إدخال نسب مختلفة من مادة العدس في خلطة التصنيع.

تمَّ إجراء الاختبارات المذكورة كل 15 يوم بدءاً من التصنيع إلى نهاية فترة التخزين التبريدي لكافة الخلطات بدءاً من الشاهد الذي يحوي على دهن غنم بنسبة 20% ولحم عجل بنسبة 75% فقط, إلى الخلطة A ثم B ,C ,D ,E التي تحتوي نسبة من منقوع مسحوق العدس بنسب متزايدة من 15% إلى 20%, 25%, 35%, 45%, على التوالي.
بيَّنت نتائج التحليل الكيميائي أنَّ المحتوى المائي والماء الحر والقواعد الآزوتية الطيارة قد ازداد بفروق معنوية واضحة بين الخلطات وأثناء التخزين, بينما انخفضت درجة ال PH بفروق معنوية واضحة حتى 45 يوم من التخزين لتعود بالارتفاع بفروق معنوية حتى نهاية فترة التخزين التبريدي, بينما أبدى الدهن والبروتين الكلِّي والرماد ارتفاعاً بفروق معنوية واضحة عبر فترة التخزين التبريدي, بينما لوحظ انخفاض نسبة الدهن والآزوت الكلِّي ورقم الحموضة بفروق معنوية واضحة بعد 60 يوم من التخزين التبريدي.