مساهمة في دراسة أثر تطبيق بعض المعاملات قبل تجميد وتخزين قصير المدى لحبوب البازلاء الخضراء على بعض مكوناتها وصفاتها الحسية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 2,pp 123-142| Cite as
Effect of freezing conservation on chemical compsition and sense evaluation in fresh pea grain
authors
Jamal karak , Fateh Abdel hameed
Abstract

The research was carried out to determine effect of freezing conservation on chemical composition and sensory evaluation in fresh pea grain. A comparative study was done between primary treatments (e. g. boiling and salt addition) before and during freezing conservation of three months period.

Some chemical characteristics including: protein, sugar, fiber. fat and vitamin C contents were studied in terms of control 1 treatment without boiling or salt addition, where 2 treatment consist of boiling at 90 c for 5 min. plus 3 % table salt addition. Whereas the 3r treatment consist of boiling at 90 c for 5 min., but without table salt addition.

According to the obtained data, significant differences observed between 20 treatment and other treatments before and during freezing conservation. 2 treatment considered as a best treatment for conservation under freezing storage conditions.

Key words: pea grains, freezing storage, sense characteristics, chemical composition.

الكاتب
جمال كرك, فاتح عبد الحليم
الملخص

لتحديد تأثير الحفظ بالتجميد في التركيب الكيميائي والتقويم الحسي لحبوب البازلاء الخضراء تمت مقارنة بين بعض المعاملات الأولية (السلق وإضافة الملح) بهدف الوقوف على حقيقة تأثيرها في نوعية البازلاء قبل وخلال فترة التخزين التجميدي لمدة (3) أشهر . 

درست في هذا البحث بعض المحتويات الكيميائية (محتوى البروتين، السكر، الألياف، الدهن، فيتامين C). 

بالنسبة للشاهد (معاملة 1) لم تخضع لعمليتي السلق أو اضافة الملح، أما المعاملة (2) خضعت لعملية سلق على (90) م لمدة (5) دقائق مع إضافة 3 % ملح طعام، في حين خضعت المعاملة (3) إلى عملية السلق على نفس درجة الحرارة السابقة نفسها والزمن نفسه ، ولكن دون إضافة ملح طعام. بناء على معطيات نتائج الدراسة وتحليلها تبين وجود الفروق المعنوية الواضحة بين المعاملتين (1، 3) من جهة، والمعاملة (2) من جهة أخرى قبل وخلال التخزين التجميدي، وتبين أن استخدام المعاملة (2) يعتبر أفضل معاملة للحفظ بظروف التخزين التجميدي.

الكلمات المفتاحية: حبوب بازلاء، تخزين تجميدي، صفات حسية، صقات كيماوية.