دراسة تأثير معاملة بيض الدجاج البلدي (المحلي) بالماء المكلور في صفات جودته خلال التخزين المبرد
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 6, issue 24,pp 165-176| Cite as
A Study of Eggs Treatment with chlorinated water in quality attributes during refrigerated storage
authors
Manar Mahayri, Abdulhakim Azizieh, Sabah Yaziji
Abstract

The aim of this research was to  study chemical,  microbial  and sensory changes of free  fanning chicken  eggs  during refrigerated  storage  after  treatment  with  two  different chlorinated water concentrations at two different temperatures. 100 ppm and 200 ppm chlorinated water concentrations  used at temperatures of20 and 40 ° C, 10% all  for a period of I

minute.  Microbial  analysis  showed  that  all  eggs  samples  are  free  of Pseudomonas  and E.coli bacteria. although free of molds  and yeasts.  while salmonella presence at I 00/o of all studied  eggs.  The  best  treatment  was  the  second  one  while  100  ppm chlorinated  water concentration and 20 ° C was used. Next treatment was the third while  100 ppm chlorinated water concentration and 40 ° C was used.

Key words: Eggs, chlorinated water, free farming, Refrigerated storage

الكاتب
منار المحايري , عبد الحكيم عزيزية , صباح يازجي
الملخص

هدف البحث الى دراسة التغيرات الكيميائية والميكروبية والحسية في بيض الدجاج البلدي خلال عملية التخزين المبرد بعد معاملته بتركيزين مختلفين من الماء المكلور بتركيز (ppm200),(ppm100)  وفي درجتي حرارة مختلفتين (40,20 م ) ولمدة زمنية قدرها دقيقة واحدة لجميع المعاملات . اظهرت نتائج التحليل الميكروبي خلو جميع المعاملات من بكتيريا الـ E.coli ,pseudomonas   , ومن الخمائر والفطور في حين كانت نسبة تواجد بكتيريا %10 salmonella  من كمية البيض المدروس . وأن أفضل معاملة من المعاملات الأربع كانت الثانية (البيض المغسول بتركيز ppm100 وبدرجة حرارة 20م ) تلتها المعاملة الثالثة (البيض المغسول بالماء المكلور بتركيز ppm100 وبدرجة حرارة 40 م )في حين حلت بالمرتبة الثالثة المعاملة الرابعة (البيض المغسول بالماء المكلور بتركيز ppm200 وبدرجة حرارة 20م) .

الكلمات المفتاحية :بيض المائدة (الأكل) ,ماء مكلور ,دجاج بلدي (محلي) , تخزين مبرد.