تأثير اضافة حمض الأسكوربيك في بعض المؤشرات الانتاجية لفروج التسمين المربى خلال فصل الصيف بمحافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2012, Volume 6, issue 24,pp 69-95| Cite as
Effect of Addition Ascorbic Acid on Some Productivity Indicators of Raised Broilers During Summer Season under Deir Ez-zours Environment
authors
Ahmad Al- Banki,Mamdouh Al-sayed rabah,Ali Adnan Al Aloush
Abstract

This study has been made in one of the specialized  hen culturists under  the leading of the meat chicken and this hen cultunists is located in the western north of Deir Ezzour , in AL- Hussainya village .

This experiments is executed during the period from 1/6/2009 until  19/7/2009, it means during the hot months of the year, because of the study of  adding vitamin C in the meat chicken endurance for the heat stress effect .

In this experiment  ,  it has been used (240) broiler chick Roos birds in the age of one day which is done  for producing the meat chicken and these birds is divided randomly in (4) group, each group contains (60) ones, all of the birds have the same enviromental  conditions .

The birds of group (control), the first group is feed on special  mix  feeding in the hen culturists  when the mix feeding is made up according to the two stages of growth , and it depends on the basic mix feeding  ( yellow corn) ,  soya - peas, super chicken) .    and other feeding  additions.  While the other groups (2,3,4 ) are feed on the same mix  feeding adding to them  doses  of vitamin C in  unegul  grading rates Mg I Kg one by one   from (  100,150,200) .

الكاتب
أحمد البنكي, ممدوح السيد رباح, علي عدنان العلوش
الملخص

أجريت هذه الدراسة في أحدى المداجن المتخصصة برعاية دجاج اللحم وتقع هذه المدجنة في الشمال الغربي من محافظة دير الزور في قرية الحسينية ,تم تنفيذ التجارب خلال الفترة من 2009/6/1 ,ولغاية  2009/7/19م أي خلال الأشهر الحارة من السنة ,وذلك بهدف دراسة تأثير اضافة فيتامين c لعليقة دجاج اللحم وذلك للتخفيف من تأثير الاجهاد الحراري في صحة الطيور وانتاجها . 

واستخدام في هذه التجربة (240) طير من الهجين التجاري روس بعمر يوم واحد وهو مخصص لإنتاج اللحم وقد وزعت هذه الطبور في (4) مجموعات تضم كل مجموعة (60) طير , خضعت جميع الطيور فيها لنفس الظروف البيئية . 
-غذيت طيور المجموعة الأولى الشاهد (المراقبة ) على خلطة علفية خاصة بالمدجنة, وتم تركيب الخلطة العلفية بالاعتماد على المواد العلفية الاساسية (ذرة صفراء- كسبة فول الصويا – سوبر فروج )واضافات علفية اخرى .
-بينما غذيت طيور المجموعات التجريبية الثلاثة الاخرى (2-3-4) على نفس الخلطة العلفية ,مضافا اليها جرعات من فيتامين c  بنسب متفاوتة ومتدرجة (100-150-200)  ميليغرام لكل كيلو غرام علف على التوالي .
-وتم خلال التجربة السابقة دراسة كل من المؤشرات الانتاجية التالية: 
متوسط الوزن الحي – متوسط استهلاك العلف – معامل تحويل العلف – نسبة النفوق. 
أظهرت النتائج ان اعطاء فيتامين c  بمعدل 200 ملغ /كغ علف أدى الى زيادة في الوزن الحي ورفع حيوية الطيور وانخفاض نسبة النفوق وكانت الفروق معنوية مقارنة مع الشاهد كما انخفض معامل تحويل العلف بمقدار (0,81) . 
 
الكلمات المفتاحية : الاجهاد الحراري –حمض الأسكوربيك (فيتامين c )- دجاج اللحم (الفروج ).