دراسة تأثير خفض معدل التوصية السمادية الآزوتية في إنتاجية ونوعية محصول الشوندر السكري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 7, issue 27,pp 370-383| Cite as
Studying the Effect of the Nitrogen Fertilizer Recommendation Decrease on Yield and Quality of Sugar Beet
authors
A.N.El-Scheich , Shlash Al-Obaeed , K. Salama
Abstract

A field experiment carried out in Deir Ezzor research center in 2010-2011 season to study the effect of decreasing of nitrogen fertilizer on the productivity and the quality of sugar beet, the levels of nitrogen applications are 10%-20%-30% of nitrogen recommendation. The potassium and phosphor fertilizer were according to sugar beet recommendation for all treatment.

The results have shown that plant feeding on nitrogen was significantly suitable when decreasing the nitrogen recommendation to 30% (L4) although the soil nitrogen was decreased from 12.54 ppm in L1 treatment (according to recommendation) to 8.99 ppm in L4 treatment. Also, the root and leaves production wasn't influenced by the decreasing of nitrogen application. Likewise, theoretical sugar and pure sugar yield too weren't influenced by the decreasing of nitrogen application. the amount of theoretical sugar was between 12.21-13.03 ton/h in the treatments and the amount of pure sugar was between 10.27-10.79 ton/h for treatments L2,L3,L4 while L 1 was 9.74 ton/h. The results have shown that Sucrose and Brix weren't affected significantly by the decreasing of nitrogen added rate according to the studied treatments, whereas the Sucrose percentages were 15.74% for L1 treatment and 16.56% for L4 treatment. Also the Brix percentages ranged between 19.99-20.13% for the studied treatments.

Nonsignificant difference for increasing of juice purity attracts attention, ranged between 82.81-84.44% percentage for treatments L2, L3, L4 compared with L1 treatment (77.15%).

 

Keywords: Level nitrogen applications, sugar beet quality and productivity.

الكاتب
عبد الناصر الشيخ , أحمد الشلاش العبيد , قتيبة سلامة
الملخص

انطلاقا من وجهة نظر بيئية وأخرى اقتصادية نفذت تجارب حقلية في مركز بحوث دير الزور خلال الموسم الزراعي 2010_2011 بهدف دراسة تأثير خفض كمية السماد الآزوتي في إنتاجية ونوعية الشوندر السكري ,وذلك بخفض معدل الإضافة بنسبة %10  ,%20   ,%30 من كمية الإضافة حسب التوصية السمادية ,وأضيفت الأسمدة الفوسفاتية و البوتاسية  حسب التوصية السمادية لجميع المعاملات المدروسة .

أظهرت نتائج البحث أن التغذية بعنصر الآزوت كانت ضمن الحدود الكافية وبشكل مؤكد إحصائيا عند خفض معدل التوصية السمادية بالآزوت حتى %30(المعاملة L4) على الرغم من انخفاض محتوى التربة بالأزوت  المعدني منppm12.54 في المعاملةL1(حسب التوصية السمادية) إلى ppm8.99 في المعاملةL4,و أظهرت النتائج عدم تأثر إنتاجية الجذور والأوراق بانخفاض كمية السماد الآزوتي المضافة , كما لم تتأثر كمية انتاج السكر النظري والفعلي بخفض معدل إضافة السماد الآزوتي عن معدل إضافته حسب التوصية السمادية . وقد تراوحت كمية السكر النظري 12.21_13.03طن/هـ  في المعاملات المدروسة , وتراوحت كمية السكر الفعلي بين10.27_10.79طن/هـ في المعاملات L4,L3,L2 في حين كانت 9.74طن/هـ في المعاملةL1. 
وأظهرت نتائج البحث عدم تأثر درجة الحلاوة وبريكس العصير بشكل مؤكد إحصائيا بخفض معدل إضافة السماد الآزوتي وفق معاملات المدروسة, وقد تراوحت درجة الحلاوة مقدرة كنسبة مئوية بين %15.74 للمعاملة %16.57 في المعاملة L4 كما تراوحت النسبة المئوية لبريكس العصير %19.99_20,13 في المعاملات المدروسة .
ملفت للانتباه عدم وجود فروق معنوية لارتفاع نسبة نقاوة العصير أيلي%82.81_84.44 في المعاملات L4,L3,L2 مقارنة بالمعادلة (%77.15)L1.
 
الكلمات المفتاحية : معدلات تسميد آزوتي , إنتاجية ونوعية الشوندر السكري.