معامل الحساسية للجفاف ومعامل ثباتية الانتاج لمجموعة من أصناف القمح القاسي المزروعة في سورية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 7, issue 27,pp 215-234| Cite as
Drought susceptibility index and yield stability index of some Syrian durum wheat varieties
authors
Mouaeed ALmuslimany , Abd alrazzak souud , Firas ALabdalla , fouaad Hariria , Mahran ALNanan ,Mohham
Abstract

Drought is a major limiting factor affecting crop production. The negative effect of drought on yield performance has been well documented as a major problem in many developed and developing countries of the world. Drought stress tolerance is seen in almost all plants but its extent varies from species to species and even within species. Tolerance to abiotic stresses is very complex, due to the intricate of interactions between stress factors and various molecular, biochemical and physiological phenomena affecting plant growth and yield.The objectives of this study, therefore, were to screen wheat varieties with high yield potential and stability under water stress conditions.

Six durum wheat varieties viz., Sham3, Sham5), Hourani, Domal, ACSAD65, Bohouth7 and bohouth11 were used in this study and sown under rainfed conditions in the field in the first and second settlement zones. Number of physiological traits was estimated at different growth stages. Yield and yield components were also measured and drought susceptibility index and yield stability index were calculated for all measured physiological traits and yield components. Highest value for drought susceptibility index for chlorophyll content were recorded in ACSAD65 and Bohouth7, while lowest value were recorded in hourani and sham5 for membrane stability index and relative water content at different stages of plant growth. For yield components lower value for drought susceptibility index were recorded in hourani and shams and highest value for yield stability index for yield components were recorded in hourani and sham5. Finally we can conclude that these parameters could explain some of the mechanisms which indicate tolerance to drought and it's clear that a physiological approach would be the best way to develop new varieties.

 

Key words: drought, Drought susceptibility index, yield stability index, durum wheat

الكاتب
مؤيد المسلماني , عبدالرزاق سعود , فراس عبدالله , فؤاد الحريرية , مهران النعان , محمد عاد
الملخص

يعد الجفاف أحد أهم الاجهادات البيئية الذي يتسبب سنويا في انخفاض كبير في إنتاجية القمح في الكثير من دول العالم وبخاصة عند حدوثه في المراحل المتأخرة من حياة النبات . تم إجراء هذه الدراسة على مجموعة من أصناف القمح القاسي المتباينة في درجة تحملها للإجهاد المائي بهدف غربلة هذه الأصناف لمعرفة القدرة الكامنة على الإنتاجية العالية والثابتة في ظروف الإجهاد المائي , حيث زرعت هذه الأصناف في منطقة الاستقرار الأولى والثانية وتم دراسة مجموعة من المعايير الفيزيولوجية في مراحل النمو المختلفة للنبات إضافة إلى الانتاج ومكوناته ثم تم حساب معامل الحساسية للجفاف لكل من القراءات الفيزيولوجية والإنتاجية المدروسة وتم حساب معامل ثباتية الانتاج لكل من مكونات الغلة .أظهرت الدراسة فروق معنوية واضحة بين الأصناف المدروسة  في معامل الحساسية للجفاف حيث تم تسجيل أعلى معامل الحساسية للجفاف لمحتوى الكلوروفيل في الصنف أكساد 65 وبحوث 7 بينما سجل اخفض معامل للحساسية للجفاف لمعامل ثباتية الغشاء ومحتوى الرطوبة النسبي في الصنف حوراني وشام  5,إما فيما يخص الفلورة الضوئية فاخفض معامل الحساسية للجفاف سجل في الصنف حوراني في مراحل النمو المختلفة .

اخفض قيمة لمعامل الحساسية للجفاف للإنتاج ومكوناته تم تسجيله في الصنف حوراني وشام 5 لكل من عدد الحبوب للسنبلة والغلة الحبية والكتلة الحيوية الكلية ,بينما سجل الصنف حوراني وشام 5 أعلى معامل لثباتية الانتاج لكل من عدد الحبوب في السنبلة ووزن الألف حبة والغة الحبية والكتلة الحيوية الكلية.لقد أكدت هذه الدراسة على أهمية مؤشرات الفيزيولوجية ومعامل الحساسية للجفاف و ثباتية الانتاج وارتباطها الوثيق بتحمل الجفاف في ظروف الزراعة البعلية ,كما بينت أهمية الاعتماد على هذه المؤشرات في اختيار أباء الهجن وفي الانتجاب لتحمل الجفاف كمكمل وداعم لبرامج تربية القمح القاسي في سورية.
 
الكلمات المفتاحية: الجفاف، معامل الحساسية للجفاف، معامل ثباتية الانتاج، المؤشرات الفيزيولوجية، القمح القاسي.