دراسة اقتصادية للفجوة الغذائية للحوم الحمراء في سورية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 29,pp 333-358| Cite as
An Economic Study of the food Gab of Red Meat in Syria(1999-2008)
authors
sharf N , AL-BAGDASH F , AL-HASN Y
Abstract

The issue of food security is a fundamental problem, but it takes the most importance in the light of the increasing population growth, where it gets the attention of the Arab countries, the issue of food security with the increasing size of the gaps in food quantity and quality. The main problem of this research is that Syria is suffering from a low average per capita of red meat and high rates of population growth, leading to increased demand to be expected and prices increase of these food commodities to levels that beaffordabe a low incomes tue aim of this study was to examine food gap of red meat and proposing ways to raise the rate of self-sufficiency in this Item.

The findings of this study indicated that the total production of red meat increases with time and has reached 4.909 tons per year during the study period, while imports of red meat to Syria is increasing annually, but this increase is not significant. The percentage of self-sufficiency of this item was volatile during the years of the study and did not show a significant differences that the proportion of self-sufficiency did increase with time, but the availability for consumption did not also show asignificant. The time effect was very weak on the availability of red meat differences and that led to the emergence of food gap of red meat in the study years and the gap was insignificant and unsure statistically

 

Key Words: Red meat, the food gap, the proportion of self sufficiency.

الكاتب
نهال شرف , فاروق بكدش , ياسين الحسن
الملخص

إن قضية الأمن الغذائي مشكلة جوهرية بل أنها تأخذ أهمية قصوى في ظل تزايد السكان حيث يزداد اهتمام الدول العربية بمسالة الأمن الغذائي مع تزايد حجم الفجوة الغذائية كما ونوعا وتتمثل المشكلة الأساسية للبحث أن سورية تعاني من انخفاض متوسط نصيب الفرد من اللحوم الحمراء وارتفاع معدلات النمو السكاني مما يؤدي إلى زيادة الطلب عليها ,ويتوقع أن ترتفع أسعار هذه السلع الغذائية إلى مستويات تعجز عنها الدخول المحدودة والهدف من هذه الدراسة هي هو دراسة الفجوة الغذائية للحوم الحمراء واقتراح طرائق رفع معدل الاكتفاء الذاتي من هذه السلعة.

وقد توصلت هذه الدراسة إلى أن الإنتاج الكلي من  اللحوم الحمراء يزداد مع الزمن وقد بلغت هذه الزيادة 4.909 طن سنويا خلال فترة الدراسة ,أما واردات اللحوم الحمراء إلى سورية تزداد سنويا ولكن هذه الزيادة غير معنوية ,أما نسبة الاكتفاء الذاتي من هذه السلعة كانت متذبذبة خلال سنوات الدراسة ولم تظهر معنويتها أي أن نسبة الاكتفاء الذاتي لا تزداد مع مرور الزمن ,والمتاح للاستهلاك أيضا هو الأخر لم تظهر معنويته أي أن الزمن تأثيره ضعيف جدا على هذا المتاح مما أدى إلى ظهور فجوة غذائية من اللحوم الحمراء في سنوات الدراسة وكانت هذه الفجوة غير معنوية وغير مؤكدة إحصائيا .
 
الكلمات المفتاحية :اللحوم الحمراء ,الفجوة الغذائية ,نسبة الاكتفاء الذاتي .