تأثير نظم التسميد في الصفات التكنولوجية لألياف القطن
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 29,pp 251-264| Cite as
The Effect of Fertilization systems on the cotton fiber properties
authors
Abdelaziz M.A , Grad S.A. , Ali B.N
Abstract

The reasearch was carried out during 2009 - 2010 in Al – Hasaka to study the effect of chemical fertilizer ( 400 kg / ha urea , 180 kg/ha P2O5 and 50 kg/ha K20), cattle manure at the rat of 30 ton/ha, and four green fertilizers ( Lentil , Vetch , Faba bean and Barely ) on cotton fiber properties. The cattle manure significantly increased the fiber length (29.30 , 29.72)mm , fiber strength (23.96 , 23.42)gm/tex and uniformity ratio (52.53, 51.22)% respectively in the two seasons compared with the control. The chemical fertilizer did not affect significantly on all fiber properties compared with the legume green fertilizers ( Lentil and vetch ). the green fertilizer (Barely) did not increase (fiber length, Micronaire , Elongation and Uniformity ratio) compared with the control without using any fertilizer during the two seasons.

 

Key words: cotton, fertilization systems, fiber properties.

الكاتب
محمد علي عبدالعزيز , سمير علي جراد , بسام نهيت علي
الملخص

نفذ البحث في أثناء الموسمين الزراعيين 2010-2009 في محافظة الحسكة لدراسة تأثير نظم التسميد الكيميائي  (400 كغ يوريا,180كغ  P2O5,50 كغ K2Oـ ) والتسميد العضوي الغلمي  بمعدل 30طن /هـ,والأخضر (عدس ,ببقية ,فول ,شعير ) في الصفات التكنولوجية لمحصول القطن .بينت الدراسة :تفوق السماد العضوي الغلمي معنويا في زيادة أطوال الألياف(29.72  ,29.30) مم ,والمتانة

(23.42 ,  23.96)غ/تكس ,ونسبة التماثل (51.22  ,  52.53)% على التوالي  في الموسمين الأول والثاني عند مقارنته مع الشاهد .ولم يؤثر السماد الكيميائي معنويا في زيادة جميع الصفات التكنولوجية المدروسة عند مقارنته مع نوعي السماد الأخضر البقولي (عدس,ببقية ).ولم يزد السماد الأخضر النجيلي(شعير) معنويا (أطوال الألياف ,ورقم الميكرونير ,والاستطالة ,ونسبة التماثل ) عند مقارنته مع الشاهد بدون تسميد في أثناء موسمي البحث .

كلمات مفتاحية :قطن ,نظم تسميد,الصفات التكنولوجية .