دراسة الخواص الفيزيائية والكيميائية لسمن الغنم ومقارنته مع السمن البقري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 30,pp 24-42| Cite as
Study of the physical and chemical properties of sheeps ghee compared with cows ghee
authors
Waleed Saaed Alkhalaf, Khaula ALsalama ALrajab
Abstract

Five samples of sheeps  ghee and five samples from cow's Ghee were taken from number of producers in Deir Al-Zour province, that taken in the beginning of April of 2011, to study some of the physical and chemical characteristics and determine the fatty acids in both types of the examined ghee.

The results showed that there were differences in some of the physical characteristics of sheep's ghee and cow's ghee. In which we found superiority of sheep's ghee to cow's ghee in the density, viscosity and melting point, while cow's ghee is superior to sheeps  ghee in freezing point and refractive index. It was noted discrepancy in the chemical characteristics of sheep's ghee and cow's ghee. We found that  ther is a superiority in sheep's ghee to cow's ghee in Richart Mysl number, pH the percentage of free fatty acids and peroxide number, while cows ghee was superior to sheeps ghee in each of the iodine value, saponification number and quantity of B- carotene.

As for the fatty acids, it was noticed that ther are significant differences between the percentages of the fatty acids components of the same types of ghee, in which the following fatty acid exceed to the rest fatty acids in sheep's ghee. C14: 0(13.038%),C16: 0 (33.598), C18:0( 9.356%), C18: 1(20.808 %) on

We can find the superiority of the following fatty acids in cow's ghee: C14:0 (9.37%), C16:0 (31.732%) C18:0 (9.924%), C18:1(33.65%).

 

Key words: sheep's ghee , cow's ghee , physical properties, chemical properties , fatty acids.

الكاتب
وليد سعيد الخلف , خولة السلامة الرجب
الملخص

تم أخذ خمس عينات من السمن الغنم وخمس عينات من السمن البقر من عدد من منتجي السمن في محافظة دير الزور وذلك في بداية شهر نيسان عام 2011, لدراسة بعض الصفات الفيزيائية و الكيميائية و تحديد تركيب الأحماض الدهنية في نوعي السمن المدروسة. أظهرت النتائج وجود اختلافات في بعض الصفات الفيزيائية لسمن الغنم وسمن البقر حيث تفوق سمن الغنم على سمن البقر في الكثافة و اللزوجة  و درجة الانصهار بينما تفوق سمن البقر في درجة التجمد و قرينة الانكسار , ولوحظ وجود تباين في الصفات الكيميائية لسمن الغنم وسمن البقر حيث تفوق سمن الغنم على البقر في رقم ريخارت ميسل ورقم الحموضة و النسبة المئوية للأحماض الدهنية الحرة و رقم البيروكسيد, بينما تفوق سمن البقر في كل من الرقم اليودي و رقم التصبن و كمية ال B-كاروتين, ولوحظ وجود فروق معنوية عالية بين نسب الأحماض الدهنية المكونة لنفس النوع من السمن وتفوقت في سمن الغنم الأحماض الدهنية التالية: 14:0 c(13.038%) (33.598%) 16:0c (9.356%) 18:0c ,(20.808%) 18:1c وتفوقت الأحماض الدهنية التالية في سمن البقر (9.37%) 14:0c, (31.732%) 16:0c, (9.924%) 18:0c, (33.65%) 18:1c.

الكلمات المفتاحية: سمن غنم, سمن بقر, خواص فيزيائية ,خواص كيمائية ,أحماض دهنية.