authors |
Anam Mohammed Ali, Ahmed Fakhro, Jamal Al - Ahmad |
Abstract |
The study was conducted in Faculty of Agriculture in Deir Ezzor during the agricultural season 2011-2012 on two varieties of wheat cultivars in potsystem, one of it durum (Dohmal)and the second bread (Sham8), aiming to study the effect of biofungi Piriformospora indica Varma against the pathogen yellow rust Puccinia striiformis (West)f.sp.tritici on wheat under natural and unnatural infection conditions by pathogen. The results showed that the treatment of biofungi natural infection conditions caused singificant decrease in average of disease severity and percentage by pathogen compared with uninfection treatment with rate 23.7-46.3% respectively. And the biofungi treatment was decrease singificantly the average of disease severity and infection percentage under the infection conditions compared with uninfection treatment, with rate 22.3-20% respectively. On varieties, the biofungi caused decrease singificantly the infection severity and percentage the variety Sham8 by pathogen under natural conditions with rate30.3-49% respectively,and with rate37.75-50% respectively under unnatural conditions. And on Dohmal variety it decreased severity and percentage only under natural conditions with rate 9.4-39% respectively. Key Words: Wheat , Yellow rust, Control , Piriformospora indica. |
الكاتب |
انعام المحمد العلي , احمد فخرو , جمال الاحمد |
الملخص |
نفذت التجربة في كلية الزراعة بمحافظة دير الزور خلال الموسم 2011-2012, على صنفين من القمح أحدهما قاسي (دوما1) والآخر طري (شام8), بهدف دراسة تأثير الفطر الاحيائي piriformospora indica varma في مكافحة مرض الصدأ الاصفر puccinia striiformis (west )f. sp.tritici على القمح تحت ظروف العدوى الطبيعية والاصطناعية بالفطر الممرض. بينت النتائج ان المعاملة بالفطر الإحيائي تحت ظروف العدوى الطبيعية أدت إلى انخفاض معنوي بمتوسط شدة ونسبة الإصابة بالفطر الممرض مقارنة بمعاملة الشاهد غير المعدي وبمعدل انخفاض قدره 23.7-46.3% على التوالي . وأعطت المعاملة بالفطر الإحيائي النتائج نفسها تحت ظروف الإعداء الاصطناعي بالفطر الممرض حيث أدت إلى انخفاض معنوي بمتوسط شدة ونسبة الإصابة بمعدل 22.3-20% على التوالي مقارنة مع الشاهد المعدي. أما تأثيره على الأصناف فقد أدى إلى انخفاض معنوي في شدة ونسبة إصابة الصنف شام 8 بالفطر الممرض تحت ظروف العدوى الطبيعية بمعدل 30.3-49% على التوالي, وتحت ظروف الإعداء الاصطناعية بمعدل 37.75-50% على التوالي. أما الصنف دوما1 فقد خفض الفطر الإحيائي من شدة ونسبة إصابته بالفطر الممرض تحت ظروف العدوى الطبيعية فقط بمعدل 9.4-39% على التوالي. الكلمات المفتاحية: القمح, الصدأ الأصفر,المكافحة, فطر piriformospora indica. |
Alfurat University @ 2024 by SyrianMonster | All Rights Reserved