تأثير إضافة الزيوت النباتية الطازجة في المواصفات الإنتاجية للفروج
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 31,pp 20-39| Cite as
Effect Of Supplied Fresh Vegetable Oil On production characteristic in broiler
authors
Touma Hanna, Sobhi matter, Omar Diab Alali
Abstract

The study was conducted at domesticated especially in the laboratories in Deir Az zoar in 2012, to study the effect of supply vegetable oils different in diets on productivity Chicken, and used 240 broiler chicks of hybrids type (ROSS) educated up to sevenweeks, and distributed randomly into four Groups in each of them, each one consists of two replicates with 30 birds in every repetition.the diets for chicken Was added soybean oil, corn oil, sunflower oil by 4% and left the control group without the addition.

The added soybean oil, corn oil, sunflower oil by 4% to the diet has no significant effects on accumulative mortality rate of the birds at the end of fattening stage (p>0.05).

ICCThe added soybean oil, sunflower oil by 4% to the diet has significant increasing with rate of broiler' final living weight with ratio of 25.0,18.4 % respectivel VULIVOIYIt was not to add corn oil and sunflower oil to diet for chicken any significant effect indexaverage amount of feed consumed in Groups III and IV (P <0.05), while the Addition ofsoybean oil to mix feed for chickens by 4% to a rise in the average amount of feedconsumed by the birds one during the entire period of fattening in the second set at 9.9%.Also led add soybean oil and corn oil and sunflower oil to mix feed for chicken 4% toimprove significantly in the efficiency of food for the birds at the end of fattening whengroups experience different , with comparison between them and the mixtures of control set.

Add led soybean oil, corn oil, sunflower oil for the feed mixture to the chicken and asignificant effect in the carcass yield was recorded for the broiler with high relative weightof abdominal fat in different experiment groups compared with the control set(P <0.05).It was not to add soybean oil, corn oil and sunflower oil to diet for chicken any significant differences regarding weight of giblet and dressing percentage in different experiment ence groups compared with the control set(p>0.05). It follows from the current study that in order to raise the economic efficiency of the production of broiler chickens recommend feeding on diet by the birds, the second group in this research that diet of soybean oil added.

 

Keywords: hybridize Chicken meat, feed, diet, feed consumption, soybean oil, corn oil,DI sunflower oil, productivity indicators,

الكاتب
توما حنا , صبحي مطر , عمر ذياب العلي
الملخص

تم إجراء البحث في مدجنة خاصة في منطقة المعامل بدير الزور في عام 2012 لدراسة تأثير إضافة زيوت نباتية مختلفة في الخلطة العلفية على المواصفات الإنتاجية للفروج ، حيث تم تربية 240 صوص من هجن فروج اللحم (ROSS)لغاية سبع أسابيع من العمر.

تم تسمين دورتين بمعدل (120) صوصا في كل دورة، قسمت عشوائيا إلى أربع مجموعات بمعدل 30 صوصأ لكل مجموعة.

  تمت تغذية الطيور على خلطة علفية نباتية واحدة . اضيف لخلطة طيور المجموعة الثانية زيت فول الصويا%4ولطيور المجموعة الثالثة زيت الذرة %4ولطيور المجموعة الرابعة زيت دوار الشمس%4بينما  نضيف لخلطة طيور المجموعة الأولى زيت )مجموعة الشاهد.( أظهرت النتائج أنه لم يكن لإضافة زيت الصويا وزيت الذرة وزيت دوار الشمس للخلطة العلفية للفروج أي تأثير معنوي في نسبة النفوق التراكمية للطيور عند المجموعات المختلفة في نهاية فترة التسمين.(0.05 < P)

وأن إضافة زيت الصويا وزيت دوار الشمس للخلطة العلفية للفروج أدت إلى زيادة معنوية في متوسط الوزن الحي النهائي للفروج في المجموعة الثانية والرابعة بنسبة %18.4,25.1 على التوالي.(0.01 >P )

ولم يكن لإضافة زيت الذرة وزيت دوار الشمس للخلطة العلفية للفروج أي تأثير معنوي بمؤشر متوسط كمية العلف المستهلكة في المجموعات الثالثة والرابعة (0.05<P)، بينما أدت إضافة زيت الصويا لللخلطة العلفية للفروج إلى ارتفاع متوسط كمية العلف المستهلكة من قبل الطير الواحد خلال كامل فترة التسمين في المجموعة الثانية بنسبة%9.9.

 أن إضافة زيت الصويا وزيت الذرة وزيت دوار الشمس للخلطة العلفية للفروج أدت في نهاية فترة التسمين إلى تحسن معنوي في الكفاءة الغذائية للطيور عند مجموعات التجربة المختلفة مقارنة مع مجموعة الشاهد(0.05>P) ، إذ كان متوسط معامل التحويل الغذائي التراكمي في نهاية فترة التسمين عند طيور المجموعات الثانية والثالثة والرابعة يقل على التوالي بنسبة%10.4- 6.6 – 12.4 على ما هو عليه في مجموعة الشاهد (0.01>P).

وأدت إضافة زيت الصويا وزيت الذرة وزيت دوار الشمس للخلطة العلفية للفروج إلى وجود تأثير معنوي (0.05>P)في حاصل الذبيحة مع ارتفاع الوزن النسبي لشحم البطن في مجموعات التجربة المختلفة مقارنة مع مجموعة الشاهد، بينما لم يكن لها أي تأثير معنوي في نسبة التصافي ونسبة الأحشاء المأكولة من وزن الجسم في مجموعات التجربة المختلفة مقارنة مع مجموعة الشاهد (0.05<P).

ويستنتج من هذه الدراسة إن إضافة زيت فول الصويا بنسبة %4إلى الخلطة العلفية النباتية أدى إلى تحسين كفاءة معدل التحويل الغذائي لفروج التسمين (0.05>P)وبالتالي خفض تكاليف التغذية ورفع المردود الاقتصادي لفروج التسمين.

الكلمات المفتاحية: هجن فروج اللحم، تغذية ، خلطات علفية، زيت الصويا والذرة ودوار الشمس ، مواصفات إنتاجية.