تأثير إضافة جريش الفول المعامل حراريا في بعض المؤشرات الإنتاجية لفروج التسمين
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 32,pp 108-128| Cite as
The effect of bean meal (thermally treated ) on some productivity and physiological indicators of broiler chicken
authors
Rana AL-Abboush, Mamdouh AL-Rabah
Abstract

This study has been made in one of the specialized hen culturists under the leading of the meat chicken and this hen cultunists is located in the industrial town of Deir Ezzour.

This experiments is executed during the period from 1/10/2011 until 30/11/2013 because of the study of The effect of bean meal (thermally treated on some productivity and physiolo- gical indicators of broiler chicken. In ithis experiment, it has been used (150) broiler chick Roos birds in the age of one day which is done for producing the meat chicken and these birds is divided randomly in (5) group, each group contains (30) ones , all of the birds have the same environmental conditions The birds of group (control), the first group is feed on special mix feeding in the hen culturists when the mix feeding is made up according to the two stages of growth, and it depends on the basic mix feeding (yellow corn , soya - peas) and other feeding additions While the two groups(2-4) are feed on mix feeding adding to them bean meal (thermally treated ) percentage one by one (5% - 10%), as for the two groups(3-5) are feed on mix feeding adding to them bean meal ( thermally untreated ) percentage one by one ( 5% - 10% ), During the experiments, the following productivity evidences have been studied : ( gain growth rate – per consume food - feed conversion 

الكاتب
ممدوح سيد رباح, رنا العبوش
الملخص

أجريت هذه الدراسة في إحدى المداجن المتخصصة برعاية دجاج اللحم وتقع هذه المدجنة في المدينة الصناعية الواقعة شمال محافظة دير الزور، تم تنفيذ التجربة خلال الفترة من10/1/ 2011 ولغاية 11/30/ 2013، بهدف دراسة تأثير إضافة جرش الفول المعامل حراريا على الأداء الإنتاجي لفروج التسمين .

استخدم في هذه التجربة (150) طيرا من هجين اللحم التجاري روس بعمر يوم واحد وقد وزعت هذه الطيور في (5) مجموعات تضم كل مجموعة (30) طيرا تخضع جميع الطيور فيها لنفس ظروف الرعاية . غذيت طيور المجموعة الأولى (الشاهد )على خلطة علفية خاصة بالمدجنة حيث تم تركيب الخلطة العلفية حسب مرحلتي التسمين من المواد العلفية الأساسية (ذرة صفراء - کسبة فول الصويا) وإضافات علفية أخرى ، بينما غذيت طيور المجموعتان التجريبيتان (2-4) على خلطة علفية مضاف إليها جريش الفول المعامل حرارية بنسبة (5%-10%)على التوالي ، أما طيور المجموعتان (3-5)
فقد غذيت على خلطة علفية مضاف إليها جريش الفول غير المعامل حرارية بنسبة (5%-10%)على التوالي. 
وتم خلال التجربة دراسة مؤشرات الكفاءة الإنتاجية ( متوسط الوزن الحي - متوسط استهلاك العلف - معامل تحويل العلف - نسبة النفوق) وأظهرت النتائج أن إضافة جريش الفول المعامل حرارية بمعدل (10%) أدى إلى زيادة في الوزن الحي وانخفاض نسبة النفوق وكانت الفروق معنوية عند (P <0.05) مقارنة مع مجموعة الشاهدد، كما انخفض معامل تحويل العلف بمقدار (3%).
 
الكلمات المفتاحية: جريش الفول، المعاملة الحرارية، دجاج اللحم.