دراسة الخواص الفيزيائية والكيميائية لسمن الغنم و مقارنته مع السمن البقري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2013, Volume 8, issue 32,pp 28-47| Cite as
Study of the phyical and chemical properties of sheeps ghee compared with compred with cows ghee
authors
Khawla Slama Rajb , Walid Al Khalaf
Abstract

Five samples of sheep's ghee and five samples from cow's Ghee were taken from number of producers in Deir Al-Zour province, that taken in the beginning of April of 2011, to study some of the physical and chemical characteristics and determine the fatty acids in both types of the examined ghee.

The results showed that there were differences in some of the physical characteristics of sheep's ghee and cow's ghee. In which we found superiority of sheep's ghee to cow's ghee in the density, viscosity and melting point, while cow's ghee is superior to sheep's ghee in freezing point and refractive index. It was noted discrepancy in the chemical characteristics of sheep's ghee and cow's ghee. We found that ther is a superiority in sheep's ghee to cow's ghee in Richart Mysl number, the percentage of free fatty acids and peroxide number, while cow's ghee was superior to sheep's ghee in each of the iodine value, saponification number and quantity of B- carotene.

As for the fatty acids, it was noticed that ther are significant differences between the percentages of the fatty acids components of the same types of ghee, in which the following fatty acid exceed to the rest fatty acids in sheep's ghee. C14:0 (13.038%),C16:0 (33.598), C18:0 ( 9.356%), C18:1 (20.808 %) on

We can find the superiority of the following fatty acids in cow's ghee: C14:0 (9.37%), C16:0 (31.732%) C18:0 (9.924%), C18:1 (33.65%).

 

Key words: sheep's ghee , cow's ghee , physical properties , chemical properties , fatty acids.

الكاتب
خولة السلامة الرجب, وليد الخلف
الملخص

تم أخذ خمس عينات من سمن الغنم وخمس عينات من اسمن البقر من عدد من منتجي السمن في محافظة دير الزور وذلك في بداية شهر نيسان عام 2011، لدراسة بعض الصفات الفيزيائية والكيميائية وتحديد تركيب الأحماض الدهنية في نوعي السمن المدروسين. أظهرت النتائج وجود اختلافات في بعض الصفات الفيزيائية لسمن الغنم وسمن البقر حيث تفوق سمن الغنم على سمن البقر في الكثافة و اللزوجة ودرجة الانصهار بينما تفوق سمن البقر في درجة التجمد وقرينة الانكسار، ولوحظ وجود تباين في الصفات الكيميائية لسمن الغنم وسمن البقر حيث تفوق سمن الغنم على سمن البقر في رقم رايخرت میسل والنسبة المئوية للأحماض الدهنية الحرة ورقم البيروكسيد، بينما تفوق سمن البقر في كل من الرقم اليودي ورقم التصبن وكمية الـ B-كاروتين، ولوحظ وجود فروق معنوية عالية بين النسب المئوية للأحماض الدهنية المكونة لنفس النوع من السمن وتفوقت في سمن الغنم الأحماض الدهنية التالية :

C18 : 1 ، C18 : 0 ، C16 : 0 ، C14 : 0

وبلغت نسبها على التوالي: ( 038 . 13 ، 598. 33 ، 356. 9، 808 . 20% ، وتفوقت الأحماض الدهنية ذاتها في سمن البقر وكانت نسبها على التوالي ( 37. 9 ، 732 . 31 ، 924 . 9 ، 65. 33 )% .

الكلمات المفتاحية : سمن غنم، سمن بقر،  فيزيائية، خواص, كيميائية، أحماض, خواص دهنية.