أثر استخدام معاملات مائية متباينة الملوحة وإضافات من حمض السالسيليك على تشكل العقد الجذرية ونمو وإنتاجية محصول الفول
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 33,pp 172-192| Cite as
The effect of different water salinity and additions of salicylic acid on nods formation and growth and productivity of Faba bean
authors
Sharef Abo Dan , Ahmad Al-shlash , Manal Nakshbande
Abstract

Field experiment was conducted in the agricultural scientific research center in Deir al-Zour in 2013-2014 agricultural season to study the effect of different water salinity and additions of salicylic acid (SA) on nods and growth and productivity of faba bean Three treatments used (F EC>2 dS/m, M EC=2 dS/m, R EC=4dS/m) and the addition of four concentrations of SA (S1 = 0, S2 = 2, S3 = 4, S4 = 6) mM/1, (SA) sprayed on the leaves in the two weeks after germination and in flowering. It was noted that irrigation with(M) treatment has reduced the number of root nodes significantly compared with F treatment and the same for indicators of growth and productivity, also noted that the use of (SA)concentration (S2 = 2 mM/l) with F has led to an increase in the number and weight of root nodes and increased growth and productivity indicators significantly, either when increasing concentrate decreased the number and weight of root nodes and indicators of growth and productivity significantly compared with (S2 = 2 mM/l) when irrigation with F,M,R treatments. As a result, the use of (SA) concentration S2 = 2 mm/1 best results with all treatments of different saline water

 

 Key words: salt water, salicylic acid, faba.

الكاتب
شريف أبو دان , أحمد الشلاش, منال نقشبندي
الملخص

أجريت تجربة حقلية في مركز البحوث العلمية الزراعية بدير الزور في الموسم الزراعي (2013-2014) بهدف دراسة أثر استخدام معاملات مائية متباينة الملوحة وإضافات من حمض السالسيليك على تشكل العقد الجذرية ونمو وإنتاجية محصول الفول، استخدمت ثلاث معاملات مائية (مياه خفيفة الملوحة أقل من 2dS/m ،متوسطة الملوحة2dS/ m،عالية الملوحة4dS/m ) كما تم إضافة أربعة تراكيز من حمض السالسيليك S1=0,S2=2,S3=4,S4=6)umol/ L)، حيث تمت الإضافة بطريقة الرش على الأوراق في مرحلتين الأولى بعد أسبوعين من الإنبات والثانية في مرحلة الإزهار، لوحظ أن الري بمياه متوسطة الملوحة ومياه عالية الملوحة قد أدى إلى خفض عدد العقد الجذرية ووزن العقد بفروق معنوية عالية مقارنة مع الري بمياه خفيفة الملوحة كما انخفضت أيضأ كل من مؤشرات النمو والإنتاجية وبفروق عالية المعنوية ، كما لوحظ أن استخدام حمض السالسيليك بتركيز ( S2=2wmol/ L ) مع المياه خفيفة الملوحة قد أدى إلى زيادة عدد العقد الجذرية ووزنها وزيادة مؤشرات النمو والإنتاجية لمحصول الفول بفروق عالية المعنوية، أما عند زيادة تركيز إضافةn حمض السالسيليك (S3=4,S4=6umol/ L) فقد انخفض عدد العقد الجذرية ووزنها ومؤشرات النمو والإنتاجية بفروق معنوية مقارنة مع التركيز ( S2=2wmol/ L )سواء عند الري بمياه )خفيفة الملوحة ومتوسطة الملوحة و عالية الملوحة( وبالنتيجة فقد أعطى استخدام حمض السالسيليك بتركيز ( S2=2 umol/ L )أفضل النتائج على محصول الفول بشكل عام سواء عند الري بمياه خفيفة الملوحة أو عند الري بمياه مالحة. 

الكلمات المفتاحية: مياه مالحة، حمض السالسيليك، الفول.