التغيرات الفصلية في تركيز نتروجين يوريا الحليب بالعلاقة مع موسم ومرحلة الحلابة وإنتاج الحليب اليومي ومكوناته من الدسم والبروتين لدى أبقار الفريزيان في مبقرة ديرالزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 33,pp 133-152| Cite as
Seasonal variations in concentration of milk urea nitrogen in relation to parity, days in milk, daily milk yield and milk components (fat and protein) of Friesian cows in Deir Ezzor station
authors
Al-Mezead Mehe, Kraba Read , Al-Arefe Yasen Ahmad
Abstract

The objective of this study was to assess the seasonal variations in concentration of milk urea nitrogen (MUN) in relation to parity, days in milk, daily milk yield and milk components (fat and protein) of Friesian cows. The present study was carried out at the dairy cows station of Deir Ezzor governorate, belonging to the public establishment of dairy cattle, during the period from January till the end of December 2010. A total of (40) Friesian cows at 1 and 3parity were used postpartum from the 1s prior to 6 months of lactation. These cows comprised two groups. The first group (20) cows were (10) at 1st parity and (10) at 3rd parity (bred in winter). The second group (20) cows were (10) at 1st parity and (10) at 3rd parity (bred in summer). The obtained results revealed that the overall averages of milk urea nitrogen concentrations were significantly higher in the second group (18.70 mg/dl) than in the first group(18 mg/dl). Also the cows of the first parity showed a higher significant averages of milk urea nitrogen concentrations (18.61 mg/dl) than that in the third parity (18.09 mg/dl). The stage of lactation had a significant effect on the concentration of milk urea nitrogen in both groups. Whereas the averages of milk urea nitrogen concentrations were high at the first months of lactation and decreased slightly until the 64 month. There was a positive relationship (P<0.05) between MUN and each of daily milk yield and percentages of milk protein. While there was a negative relationship (P<0.05) between MUN and the percentages of milk fat. Based on the results from this study, MUN concentration should be interpreted in association with parity, days in milk, daily milk yield and composition (fat and protein) when MUN was regarded as a management tool to evaluate the efficiency of nitrogen utilization for Friesian cows.

 

Key words: milk urea nitrogen, milk production and components, parity, days in milk, Friesian cows.

الكاتب
المزيد محي, خرابة رياض , العريفي ياسين احمد
الملخص

أجريت هذه الدراسة بهدف تقدير التغيرات الفصلية في تركيز نتروجين يوريا الحليب بالعلاقة مع موسم ومرحلة الحلابة وإنتاج الحليب اليومي ومكوناته من الدسم والبروتين لدى أبقار الفريزيان. تم تنفيذ هذا البحث في مبقرة دیرالزور التابعة للمؤسسة العامة للمباقر في الفترة من كانون الثاني حتى كانون الأول 2010م. استخدم في هذه التجربة ( 40 ) بقرة حلوب من سلالة فريزيان تنتمي لموسمي حلابة أول وثالث، من بعد الولادة بشهر ولغاية الشهر السادس للحلابة.تم تقسيم حيوانات التجربة إلى مجموعتين حسب فصل الولادة: المجموعة الأولى الولادة في فصل الشتاء) وضمت (20) بقرة (10موسم أول - 10موسم ثالث). المجموعة الثانية الولادة في فصل الصيف) وضمت (20) بقرة (10 موسم أول - 10 موسم ثالث(. بينت نتائج البحث أن المتوسط الكلي لتركيز نتروجين يوريا الحليب كان أعلى بشكل معنوي ( 0.05>P) في المجموعة الثانية 18.70 ملغ/دل عنه في المجموعة الأولى 18ملغ/دل. كانت متوسطات تركيز نتروجين اليوريا لدى أبقار الموسم الأول (18.61ملغ/دل(أعلى بشكل معنوي ( 0.05>P) عنها في أبقار الموسم الثالث ( 18 . 09 ملغ/دل). كان لمرحلة الحلابة تأثيرا معنويا(0. 05>P)  في تركيز نتروجين يوريا الحليب في كلا المجموعين حيث أن متوسطات تركيز نتروجين اليوريا في الحليب كانت مرتفعة في الأشهر الأولى للحلابة ثم انخفضت تدريجيا حتى الشهر السادس. كما دلت معاملات الارتباط المظهرية على وجود علاقة ايجابية معنوية  ( 0. 05>P)بين تركيز نتروجين يوريا الحليب وكل من الإنتاج اليومي للحليب ونسبة البروتين. في حين كانت العلاقة سلبية معنوية مع نسبة دسم الحليب. لذلك عند إجراء اختبار تقدير نتروجين يوريا الحليب كأداة لتحديد فعالية استخدام نتروجين الغذاء يجب الأخذ بعين الاعتبار علاقته بكل من موسم ومرحلة الحلابة وإنتاج الحليب اليومي ومكوناته من الدسم والبروتين.

الكلمات المفتاحية: نتروجين اليوريا في الحليب- إنتاج الحليب و مكوناته - موسم الحلابة - مرحلة الحلابة - أبقار فريزيان.