تأثير مستويات متزايدة من سمادي اليوريا وسوبر فوسفات الثلاثي في بعض مكونات محصول القمح .Triticum aestivum L صنف (اكساد- ۱۱) في ظروف محافظة دير الزور
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 35,pp 263-277| Cite as
The effect of increasing levels of urea and super Smada Vosvatalthelathi in some wheat crop components Tritium aestivum L. class (ACSAD-11) in Deir al-Zour
authors
Najat Al-Shami
Abstract

Carried out the experiment potted Blacetkah conditions in the College of Engineering Agricultural Bedier Alzor-Deir al-Zour province of the growing season (2013-2012bhdf study the effect of different levels of urea (0.60,0.30,0.15,0) g / pot, which is equivalent levels (<80,40,20 0.0 kg of urea/acre (N,% (46) and Super triple superphosphate 0.40,0.20,0) g/pot, which is equivalent levels (40,20,0) KG Super tris / acre (46)%, P205) in some of the productivity components wheat products) ACSAD -11) implanted in soil taken from one of the neighboring building, College of Agricultural Engineering fields, and this studied plant height components, number of branches,, kernels / weight weight (1000) grain, grain / potted weight, protein content seeds% .nfzt experiment using randomized complete design with three replications, the results showed a significant increase of plant height, number of branches per plant, grain / spike, weight weight (1000) tablets, pills / pot weight as well as increased seed protein ratio, with the increase in both Alsmadden levels.

الكاتب
نجاة الشامي
الملخص

نفذت تجربة أصص بلاستكية في ظروف كلية الهندسة الزراعية بدير الزور - محافظة دير الزور لموسم النمو (2012-2013) بهدف دراسة تأثير مستويات مختلفة من سماد اليوريا   (  0 . 15, 0 . 30 , 0 . 60, 0 ) غرام /أصيص والتي تعادل مستويات ( 20,0. 80.40,0) كغ یوریا/دونم (N%46 ) وسماد سوبر فوسفات الثلاثي ( 0,40.0,20,0) غ/أصص والتي تعادل مستويات (40,20,0)كغ سوبر فوسفات ثلاثي دونم (46%P2O5في بعض مكونات انتاجية محصول القمح صنف (اكساد-11) مزروع في تربة أخذت من احدی الحقول المجاورة لمبنى كلية الهندسة الزراعية , ومن هذه المكونات المدروسة ارتفاع النبات, وعدد الأفرع, ، وزن الحبوب سنبلة ، وزن (1000) حبة، وزن الحبوب/أصص, نسبة البروتين بالبذور% .نفذت التجربة باستخدام التصميم العشوائي الكامل بثلاثة مكررات وأظهرت النتائج زيادة معنوية لارتفاع النبات, وعدد الافرع بالنبات. وزن الحبوب/سنبلة ،وزن (1000) حبة، وزن الحبوب أصص كذلك زادت نسبة البروتين بالبذور, مع زيادة مستويات كلا السمادین.

كلمات مفتاحية: الأسمدة (النتروجينية, والفوسفاتية) نبات القمح