دور مصادر الزنك المختلفة في جاهزية الزنك وأثره في نمو المحاصيل الزراعية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 35,pp 222-248| Cite as
The role of the various sources of zinc in zinc readiness and its impact on the growth of agricultural crops
authors
Orfan Al Hamad , Al Muthanna Al Diwani
Abstract

This research aims to study the effect of fertilization display zinc and various sources in some of the physiological and morphological characteristics and productivity of some agricultural crops have included the study of reference for the use of nutrients in fertilizer zinc from different sources compared with the control treatment (without fertilization). The results showed superiority transactions fertilization treatment control (without fertilization) in the phenotypic characteristics and physiological and productivity (plant height, number of leaves, leaf area, and the number of branches, and the dry weight of shoots. Also showed transactions fertilizer significantly increased in recipes ratios of zinc, phosphorus, starch and protein in the grain ., and achieved an increase in the amount of grain yield, and conclude by studying the existence of a clear response to the feed element zinc, especially using Almakhlabiyat natural zinc that could play a role substitute for Almakhlabiyat industrial keep zinc in the soil solution, and less likely to be installed from other sources, and the entry of material organic increase in the effectiveness of the ion zinc, and controls the melted in soils basal. improved readiness of zinc more than other sources of industrial, and maintained at an appropriate level of micro-nutrients in the soil, and that contributed to the increase of the moral qualities of morphological, physiological and productivity of agricultural crops.

الكاتب
عرفان الحمد , المثنى الديواني
الملخص

 يهدف هذا البحث إلى عرض دراسة تأثير التسميد بالزنك ومن مصادره المختلفة في بعض الصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية لبعض المحاصيل الزراعية وقد تضمنت الدراسة المرجعية استخدام مغذيات للزنك من مصادر سماديه مختلفة بالمقارنة مع معاملة الشاهد ( بدون تسميد ) . أظهرت النتائج تفوق معاملات التسميد على معاملة الشاهد ( بدون تسميد ) في الصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية ( ارتفاع النبات ، وعدد الأوراق ، والمساحة الورقية ، وعدد الفروع ، والوزن الجاف للمجموع الخضري . كما وأظهرت المعاملات السمادية زيادة معنوية في صفات نسب الزنك الفوسفور والنشا والبروتين في الحبوب . وحققت زيادة في كمية حاصل الحبوب ، ونستنتج من خلال الدراسة وجود استجابة واضحة للتغذية بعنصر الزنك ، وخاصة باستخدام المخلبيات الطبيعية للزنك التي من الممكن أن تلعب دورا بديلا عن المخلبيات الصناعية في إبقاء الزنك في محلول التربة ، وأقل عرضة للتثبيت من المصادر الأخرى ، ودخول المادة العضوية التي تزيد في فعالية ايون الزنك ، وتتحكم في إذابته في الترب القاعدية . وتحسن جاهزية الزنك أكثر من المصادر الاخرى الصناعية ، وحافظت على مستوى مناسب من العناصر الصغرى في التربة ، والتي ساهمت في الزيادة المعنوية للصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية للمحاصيل الزراعية .