تحديد مستويات الرصاص في المرتدية المحلية باستخدام جهاز الامتصاص الذري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 35,pp 205-221| Cite as
Determination of lead levels in meat mortadella using atomic absorption
authors
Arwana, A , Med. Sultan,F , Med. Aldiry, A
Abstract

Lead levels were determined in a number of local mortadella cans that have been collected from local markets in Hama. This study included five local commercial companies A, B, C, D, E. The total number of samples was 50. Each 10 samples from commercial companies. Lead were determined in mortadella basis on wet weight of mortadella using atomic absorption. Lead values ranged (228.2-797.8)ug/kg. Lead values varied between the five products studied, where it was difference in lead values for the product B significantly (P <0.01) with the product A, and a significant (P <0.05) with the product D and Product E, .Product D is contrary to the standard specifications of the Syrian (500) ug/kg. 20% of samples were contrary to the standard specifications of Syrian, 80% of samples were within to the standard specifications of Syrian.

 

Key words: Lead-mortadella.

الكاتب
عبد العزيز عروانه, فراس سلطان , أحمد الديري
الملخص

تم تقدير مستوى الرصاص في عدد من المعلبات (المرتديلا المحلية التي تم جمعها من الأسواق المحلية في حماة. وقد شملت هذه الدراسة منتجات خمس شركات تجارية محلية A , B , C , D , E . وقد بلغ عدد العينات 50 عينة بحيث 10 عينات من كل منتج تجاري. وتم تقدير الرصاص في هذه العينات على أساس الوزن الرطب للمرتديلا باستخدام جهاز الامتصاص الذري. وقد تراوحت قيم الرصاص بين (2 . 228-797.8) ميكروغرام/كغ. وكانت قيم الرصاص متباينة بين المنتجات الخمسة المدروسة، حيث كان الفرق في قيمة الرصاص للمنتج B معنوي ( 01 . 0>P) مع المنتج A ومعنوي (05. 0>P) مع المنتج D والمنتج E. وكان المنتج B مخالف للمواصفات القياسية السورية (500) ميكروغرام/كغ أي % 20 من العينات المدروسة. أما باقي المنتجات المدروسة كانت ضمن المواصفات القياسية السورية 80% من العينات المدروسة.

الكلمات المفتاحية: رصاص - مرتديلا.