دور مصادر الزنك المختلفة في جاهزيته وأثرها في نمو المحاصيل الزراعية
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 9, issue 36,pp 103-126| Cite as
in the effect of the Nitrogenous fertiliyer kind and the Nitrogenous concentration in the Growth of the seedings of crop of corn Gota 82 in DEIR AL ZOOR
authors
Arfan Mohammed,Al- Muthanna Al- Diwani
Abstract

A reference study showed the effect of zinc fertilization from various sources in some physiological, physiological and productive characteristics of some agricultural crops using zinc feeders from various fertilizer sources compared to the control treatment (without fertilization). The results showed that the fertilization coefficients exceeded the number of leaves, the paper area, the number of branches, the dry weight of the vegetative group, and showed significant increase in the ratio of zinc, phosphorus, starch and protein in cereals The study showed a clear response to the nutrition of the zinc element, especially by using the natural claws of zinc, which could play a role as an alternative to industrial clays in keeping zinc in the soil solution and thus less likely to be stabilized than And the introduction of organic matter, which increases the efficiency of zinc ion, and controls its melting in the soils, improves the availability of zinc more than other industrial sources, and maintains an appropriate level of micro elements in the soil, which in turn contributed to the moral increase of the physiological, Agriculture.

Keywords: zinc element, importance, deficiency, effect

 

الكاتب
عرفان المحمد , المثنى الديواني
الملخص

بدراسة مرجعية تم عرض تأثير التسميد بالزنك من مصادره المختلفة في بعض الصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية لبعض المحاصيل الزراعية باستخدام مغذيات للزنك من مصادر سمادية متنوعة بالمقارنة مع معاملة الشاهد ) بدون تسميد). أظهرت النتائج تفوق معاملات التسميد على معاملة الشاهد (بدون تسميد )في الصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية (ارتفاع النبات ، وعدد الأوراق ، والمساحة الورقية ، وعدد الفروع ، والوزن الجاف للمجموع الخضري . كما وأظهرت المعاملات السمادية أيضا زيادة معنوية في نسب الزنك والفوسفور والنشا والبروتين في الحبوب .وزيادة في كمية حاصل الحبوب . وأظهرت الدراسة وجود استجابة واضحة للتغذية بعنصر الزنك , وخاصة باستخدام المخلبيات الطبيعية للزنك التي من الممكن أن تلعب دوراً بديلاً عن المخلبيات الصناعية في إبقاء الزنك في محلول التربة وبالتالي أقل عرضة للتثبيت من المصادر الأخرى . ودخول المادة العضوية التي تزيد في فعالية ايون الزنك ، وتتحكم في إذابته في الترب القاعدية . وتحسن جاهزية الزنك أكثر من المصادر الأخرى الصناعية , وتحافظ على مستوى مناسب من العناصر الصغرى في التربة , والتي بدورها ساهمت في الزيادة المعنوية للصفات المظهرية والفيزيولوجية والإنتاجية للمحاصيل الزراعية .

كلمات مفتاحية : عنصر الزنك , أهميته , نقصه , أثره