التخثر الأنزيمي والحامضي لحليب النوق بالمقارنة مع حليب الأبقار والأغنام
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 10, issue 37,pp 352-370| Cite as
Enzymatic and acidic coagulation of camel milk compared with caw and sheep milk
authors
Walid Saeed Al Khalaf,Rasha Khairuddin Alouni
Abstract

As regards its chemical ingredients, Camel milk doesn't differ from other kinds of milk but the difference lies in the ratios of these ingredients, whereas an increase of mineral salts ratio and a decrease of lactose ratio are observed. Also camel milk is characterized by difficulty in its coagulation.. In our job, we made simple attempts to coagulate this milk by means

of:

Uplifting the lactose ratio: Yet this didn't clearly affect the coagulation time but an increase in the thickness of the resulting clot was observed. Adding certain ratios of cow milk or sheep milk: It was observed that coagulation time decreases in a bigger amount by adding cow milk than by adding sheep milk. Also, an increase in clot thickness was observed by increasing camel milk Increasing initiator ratio: It didn't clearly affect the coagulation time but when adding the initiator in two stages, a remarkable decrease in coagulation time was observed.

This is with respect to acidic coagulation but with respect to enzymatic coagulation, by adding calcium chloride positive results were achieved whether as regards the coagulation time or the specifications of the resulting clot.

 

Key words: camel milk, coagulation of milk, acidic coagulation, enzymatic coagulation.

الكاتب
وليد سعيد الخلف , رشا خير الدين علوني
الملخص
لا يختلف حليب النوق من حيث مكوناته الكيميائية عن غيره من أنواع الحليب إلا أن الاختلاف يكمن في نسب هذه المكونات , اذ يلاحظ ارتفاع نسبة الاملاح المعدنية وانخفاض نسبة اللاكتوز فيه ,كما أن حليب النوق يمتاز بصعوبة تخثره ,ونحن في عملنا هذا قمنا بمحاولات بسيطة لتخثير هذا الحليب عن طريق :
_رفع نسبة اللاكتوز :الا أن ذلك لم يؤثر بشكل واضح على زمن التخثر ولكن لوحظ زيادة في سماكة الخثرة الناتجة .
_اضافة نسب محددة من حليب الأبقار أو الأغنام :لوحظ أن زمن التخثر يقل بإضافة حليب الأبقار بشكل أكبر من أضافة حليب الأغنام كما لوحظ زيادة سماكة الخثرة بزيادة نسبة حليب النوق .
_زيادة نسبة البادئ: لم تؤثر بشكل واضح على زمن التخثر أما عند أضافة البادئ على مرحلتين فقد لوحظ انخفاض ملحوظ في زمن التخثر .
هذا بالنسبة الى التخثر الحامضي ,أما بالنسبة للتخثر الأنزيمي فقد تم التوصل الى نتائج ايجابية بإضافة كلوريد الكالسيوم سواء من حيث انخفاض زمن التخثر أو مواصفات الخثرة الناتجة .
 
الكلمات المفتاحية :حليب النوق ,تخثر الحليب ,التخثر الحامضي ,التخثر الأنزيمي .