تأثير الأكسين والبيئة الغذائية والفحم النشط والإظلام في تجذير التفاح الديري
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2014, Volume 10, issue 37,pp 330-351| Cite as
Effect of auxins, culture medium , activated charcoal and dark treatments on in vitro rooting of apple (Malus sylvestris L.) ecoty.Deire
authors
Ziad Al-Hussein, Radah Badran
Abstract

This work was carried out to optimize a successful protocol for shoot rooting of apple (Malus sylvestris L) tissue culture ecoty.Deire. Influence of different concentrations of different types of auxins, solid/liquid medium, role of darking, activated charcoal (AC) treatment and different MS salts strengths or 1/2 strength NH4NO3 were seen on rooting. MS medium supplemented with various concentrations (0.1-0.5 Img/l) of different types of auxins ( IBA,NAA and IAA ) was studied. IBA and NAA was found to be more effective than IAA for number of roots and root percentage, whereas the addition Img./ of IAA gave the longest roots. Among different concentrations of NAA was observed the highest root percentage and the longest roots by adding 2.0 mg/l NAA. whereas 3 mg/l gave the highest number of roots. The effect of culture medium formula and ammonium nitrate (NH4NO3 ) on root regeneration reveals that the best rooting parameters were obtained while adding 2.0 mg/l NAA to a half strength MS medium These results were followed by the use the full strength, 1/2 strength NH4NO3 and finally1/4 strength MS salts. According to the results, the highest root production with good root quality was obtained in agar solidified medium as compard to liquid medium. Dark treatment for few days was found to enhance root percentage efficiency, but there was no significant effect on the number and length of roots in solid/liquid medium Results indicated that treatment of activated charcoal (AC) negatively affected in vitro root proliferation in both of the mediums.

 

Keywords: apple, rooting, mediums, auxins , in vitro.

الكاتب
زياد الحسين ,رداح بدران
الملخص

تضمن هذا البحث التوصل الى بروتوكول ناجح لتجذير عقل التفاح Malus   sylvestris L))للنموذج البيئي الديري( ecoty  Deire)تحت ظروف الزراعة المخبرية ,وقد درس في العمل تأثير تراكيز أنواع مختلفة من الأكسينات(IBA   ,NAA&IAA) وحالة البيئة (صلبة أو سائلة ) والمعاملة بالإظلام  والفحم النشط  وتراكيز مختلفة من الأملاح المعدنية لبيئة (1962)   M/S.

وقد أظهرت مقارنة أضافة تراكيز مختلفة( 1-0.5    -0.1 مغ/ل)لأنواع مختلفة من الأكسينات (IBM ,NAA&IAA)  أن IBM  ,NAAكانا أكثر فعالية من IAA بخصوص نسبة التجذير وعدد الجذور ,وبمقارنة عدة تراكيز من NAA تبين أن اضافة 2مغ /ل الى البيئة الغذائية أعطت أعلى نسبة تجذير وأطول جذور ,بينما كان أعلى متوسط لعدد الجذور عند أضافة 3مغ/ل .
وتبين أن أفضل مؤشرات التجذير عند تخفيض تراكيز الاملاح المعدنية أو NH4NO3فقط في بيئة (1962)M/Sمع 2مغ /ل NAAلبيئة تحوي نصف تركيز الأملاح المعدنية ,ويليها نتائج التركيز الكامل أو نصف تركيز NH4NO3بينما أقل القيم كانت مع تخفيض تركيز الأملاح الى الربع .
وبحسب النتائج فأن أفضل تكون للجذور مع نوعية جديدة كانت في البيئة الصلبة (مع آجار ) مقارنة بالبيئة السائلة ,كما أن اظلام الأجزاء النباتية لمدة أسبوع استطاع دعم نسبة التجذير فقط وبشكل معنوي ,وكذلك تشير النتيجة الى أن أضافة الفحم النشط أثرت سلبيا على عملية التجذير وذلك في البيئة السائلة والصلبة .
 
الكلمات المفتاحية :زراعة الانسجة ,تفاح ,تجذير ,بيئة غذائية او اكسينات .