تأثير إضافة مستويات مختلفة من المثيونين إلى الخلطات العلفية النباتية في المؤشرات الإنتاجية للفروج
AL-Furat University Journal for Resarches and Scientific Studies
2010, Volume 1, issue 3,pp 383-400| Cite as
EFFECT OF HEITENING LEVEL OF METHIONINE ADDING TO PLANT MIXTURES ON PRODUCTIVE PERFORMANCE OF BROILERS
authors
Yassin Hashem,Moussa Aboud. Faten Bahloul, Mohamad Alrraes
Abstract

The study was carried out on 1485 of the hybrid Hibrd broiler chicks at the Experimental station, Faculty of Agriculture.DamascusUniversity.chickens were divided into 3 groups (495each) since the first day of age,evey group included 3 replicates of (195 each),the replicate birds were fattened in independent room of open housing on deep litter till 49 days. All housing and management were similar for all chickens. But the feeding of chickens was different throughout the fattening period,so the methionine quantity adding to the mixtures was as follows:

- First group(control):chickens were fed 3 plant mixtures which supplemented of methionine(1kg/ton)each. - Second group: chickens were fed 3 plant mixtures of methionine supplementation(1.5kg/ton) each. - Third group: chickens were fed 3 plant mixtures of methionine

supplementation (2kg/ton)each.

Results showed that adding methionine to plant mixtures of broilers 1.5 or 2kg/ton each caused improvement in final living body weight rate of broiler, also caused improvement to Productive and nutritive efficiency of chickens,and so caused reduction of feed and chick costs for production of 1kg living weight and increase the gain from fattening process.

 

Key words: Broiler feeding , Plant mixtures, Methionine

الكاتب
ياسين هاشم, موسى عبود, فاتن بهلول , محمد الريس
الملخص

نفذ البحث على /1485/ صوص فروج من الهجين (هبرد) في مدجنة كلية الزراعة، جامعة دمشق، وزعت هذه الصيصان منذ اليوم الأول من العمر إلى ثلاث مجموعات بمعدل /495/ صوص في المجموعة الواحدة، ضمت المجموعة الواحدة ثلاثة مکررات بمعدل /165/ صوص في المكرر الواحد. سمنت طيور المكرر في غرفة مستقلة من حظيرة من النموذج المفتوح و على الفرشة العميقة حتى عمر 49 يوما، كانت جميع ظروف الإيواء والرعاية واحدة لجميع طيور المكررات، أما تغذية طيور المجموعات خلال فترة التسمين فقد كانت مختلفة من حيث كمية المثيونين المضافة إلى الخلطات و على النحو التالي: المجموعة الأولى: غذيت طيورها خلال فترة التسمين على ثلاث خلطات نباتية أضيف إليها المثيونين بمعدل 1 كغ /طن، المجموعة الثانية: غذيت طيورها خلال فترة التسمين على ثلاث خلطات نباتية أضيف  إليها المثيونين بمعدل 1.5 كغ/طن. المجموعة الثالثة: غذيت طيورها خلال فترة التسمين على ثلاث خلطات نباتية أضيف إليها المثيونين بمعدل 2 كغ /طن. أظهرت نتائج البحث أن إضافة المثيونين إلى الخلطات النباتية للفروج بمعدل 1أو 2 كغ /طن أدت إلى تحسن في متوسط الوزن الحي النهائي للفروج، كما أدت إلى تحسن في الكفاءة الغذائية والإنتاجية للطيور، وبالتالي أدت إلى رفع مؤشر الربح من عملية التسمين.